De Russische landbouwminister, Alexander Tkatsjev, is van plan onteigening in te zetten als middel om de Russische landbouw productiever te maken. Er moet meer gewas van een hectare komen. Tkatsjev is in functie sinds april 2015 en heeft als belangrijkste opdracht de Russische landbouw zo snel mogelijk zelfvoorzienend te maken.

Tkatsjev maakte tijdens het tweede forum voor Russische voedselveiligheid zijn plannen bekend, schrijft Agrarheute. Dit jaar moet 100.000 hectare van eigenaar wisselen. Grondeigenaren die hun land niet beboeren, worden onteigend. Daarna mogen efficiënter werkende boeren het land in productie nemen.

De Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor zou dit jaar al 45.000 hectare verwaarloosde landbouwgrond aangewezen hebben voor het onteigeningsprogramma. In totaal zou er meer dan 10 miljoen hectare landbouwareaal voor de maatregel in aanmerking kunnen komen. Volgens Tkatsjev staat de overheid in haar recht als zij landbouwgrond in beslag neemt die minimaal 3 jaar braak heeft gelegen. Tkatsjev roept de provinciale overheden op de maatregel actief toe te passen.

Volgens Boerenbusiness neemt het Russische landbouwbeleid "weer Sovjetvormen" aan, met collectieve staatsboerderijen.
Dit artikel afdrukken