De twee landen hebben 16 maanden over het verdrag onderhandeld. India gaat vanaf eind juli kaas exporteren naar Rusland, waarmee de Indiase zuivelindustrie een stevige boost krijgt.

Toen Rusland in augustus 2014 de grenzen sloot voor agrarische producten uit de EU en VS, betekende dat een forse tegenslag voor de Europese zuivelexport. In Nederland werd in eerste instantie de export van kaas het zwaarst getroffen. Toen de Russische autoriteiten ook nog 'illegale' importkaas vernietigden, begonnen de Russen zelf de nadelen te ondervinden. Kaas neemt in de Russische keuken een belangrijke plaats in.

Op zoek naar nieuwe kaasleveranciers liet Rusland zijn oog vallen op India, één van de grootste kaasproducenten ter wereld. Hoewel de Indiase zuivelindustrie veel afzetmogelijkheden zag, verliepen de onderhandelingen moeizaam. Rusland kocht daarom de afgelopen maanden ook kaas uit Israël, Armenië, Wit-Rusland en Servië. Deze landen hebben hun export zien verdubbelen. Indiase kaasmakers betreuren de gemiste kansen.
Dit artikel afdrukken