Rusland en India hebben een handelsverdrag gesloten over kaas.
De twee landen hebben 16 maanden over het verdrag onderhandeld. India gaat vanaf eind juli kaas exporteren naar Rusland, waarmee de Indiase zuivelindustrie een stevige boost krijgt.
Toen Rusland in augustus 2014 de grenzen sloot voor agrarische producten uit de EU en VS, betekende dat een forse tegenslag voor de Europese zuivelexport. In Nederland werd in eerste instantie de export van kaas het zwaarst getroffen. Toen de Russische autoriteiten ook nog 'illegale' importkaas vernietigden, begonnen de Russen zelf de nadelen te ondervinden. Kaas neemt in de Russische keuken een belangrijke plaats in.
Op zoek naar nieuwe kaasleveranciers liet Rusland zijn oog vallen op India, één van de grootste kaasproducenten ter wereld. Hoewel de Indiase zuivelindustrie veel afzetmogelijkheden zag, verliepen de onderhandelingen moeizaam. Rusland kocht daarom de afgelopen maanden ook kaas uit Israël, Armenië, Wit-Rusland en Servië. Deze landen hebben hun export zien verdubbelen. Indiase kaasmakers betreuren de gemiste kansen.
Dit artikel afdrukken
Toen Rusland in augustus 2014 de grenzen sloot voor agrarische producten uit de EU en VS, betekende dat een forse tegenslag voor de Europese zuivelexport. In Nederland werd in eerste instantie de export van kaas het zwaarst getroffen. Toen de Russische autoriteiten ook nog 'illegale' importkaas vernietigden, begonnen de Russen zelf de nadelen te ondervinden. Kaas neemt in de Russische keuken een belangrijke plaats in.
Op zoek naar nieuwe kaasleveranciers liet Rusland zijn oog vallen op India, één van de grootste kaasproducenten ter wereld. Hoewel de Indiase zuivelindustrie veel afzetmogelijkheden zag, verliepen de onderhandelingen moeizaam. Rusland kocht daarom de afgelopen maanden ook kaas uit Israël, Armenië, Wit-Rusland en Servië. Deze landen hebben hun export zien verdubbelen. Indiase kaasmakers betreuren de gemiste kansen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Brazilianen zijn ook nogal chauvistisch aangelegd Theo, maar niet te beroerd om met Italiaanse technologie, machinerie, standaarden, labkennis en Jersey koeien van locale veehouders eerste klas kaas in hun joint venture kaasfabriek in Snta Catarina te produceren. Zou zoiets ook niet met Friesland Campina ergens in India kunnen? (en dan niet simpelweg Goudse of Edammer gaan maken, maar het type kaas dat daar gewaardeerd wordt, ja ik zeg maar wat natuurlijk, want ben wel globetrotter maar geen zuivelexpert). Dat we niet nummer een kaasmaker zijn hoorde ik afgelopen oktober ook in Roquefort, waar men mij ,Hollandse toerist, troostte dat wij NLers natuurlijk als goede tweede direct achter Frankrijk als nr 1 kaasmaker stonden in de wereld!! Over chauvinisme gesproken!
Wat een chauvinisme spreiden jullie ten toon heren. De lichtreclame zegt het toch overduidelijk?: KAAS!, wat nou soja; het is de bekende ‘hindu kaas’ uit melk en toch geschikt voor strikte vegetariërs. Net zo makkelijk als appelmoes kan je dit ook zelf thuis maken.
Als globetrotter ontgaat je ook wel eens iets Dirk, en of ‘wij het beter kunnen’ ? Weenie. Dit palet aan kaassoorten heb ik nog niet bij Friesland Campina mogen ontdekken. De NL kaasmakers schijnen (zeggen we borstkloppend zelf) wereldberoemd te zijn. Maar alleen met Gouda en Edam. Een zeer beperkt assortiment. Frankrijk, Engeland en Duitsland hebben, net als nu India, veel meer te bieden.
Niet die slappe zuivel natuurlijk Jarno, maar die witte verse kaasjes links, waarschijnlijk de enige kaas die pakweg 1 of 2 miljard mensen op deze wereld kennen, dan gaat het dus wel om miljoenen tonnen, best interessant om daar een graantje van mee te pikken.
Dirk, ik zat meer in de denkrichting van de farmacie te denken, (jij noemt het: van kruiden voor de smaak) ik noem het: "je weet wel datgene wat met een creditcard geconsumeerd wordt."
Je maakt me immers niet wijs dat er een verdienmodel is voor yoghurt in een boterhamzakje.
Wat dacht je dan Jarno, van soja? Dat hoeft niet eens goedkoper te zijn. In die zak zit waarschijnlijk nog versere kaas, die niet eens in vorm geperst is, meer water/wei bevat, en dus nog goedkoper is. Garwhal Paneer Bhandar is een beschermde merknaam, sinds 1945 al , zoiets als Noordhollandse Goudse dus, maar dan wat simpeler. Die zwarte vlekken in sommige stukken zijn denkelijk van kruiden voor de smaak (zoiets als brandnetelgeitenkaas, of nagelkaas). Let Friesland Campina hier ook wel genoeg op? Wat zij daar kunnen, kunnen wij beter immers!