Onno Kleyn deed met wijnman Sauerbier en wat proevers een testje. Hij ontdekte dat rood en wit een lekkerder rosé opleveren. Als je tenminste een goeie witte als basiswijn gebruikt.
Zo'n wijn werd door de aanwezige proevers beter gevonden dan de Fat Bastard, een gemiddelde rosé uit de Languedoc. Weg argument dus voor de Franse wijnmakers die mengrosé met succes hebben weten te verbieden.

Ik ben benieuwd of Kleyn en Sauerbier hun resultaten hebben aangeboden aan Eurocommissaris mevrouw Fischer-Boel die ook een einde wilde maken aan de kul dat rood en wit niet gemengd mogen worden. Rosé de Provence, bijvoorbeeld, zal altijd zichzelf blijven en is niet te maken door rood en wit bij elkaar te gieten. Dat geldt ook voor de wonderlijk lekkere onbekende rosés die in midden Frankrijk gemaakt worden van Pinot Noir druiven en blends van minder bekende rode druivensoorten.
Rosé-liefhebbers moesten maar eens op zoek gaan naar de lichte rose van Chateaumeillant uit de Cher.

En die miljoenen lichtrode hectoliters uit de Languedoc-Roussillon? Ach, die moeten er gewoon voor zorgen dat ze beter worden om hun AOC's te mogen houden. AOC's horen tenslotte ook niet stil te staan. Rare jongens trouwens daar, want de rosé die je van Cinsault-druiven maakt hebben ze verboden, terwijl er een heerlijke rosé van komt. Geen probleem overigens, want die wordt gewoon als landwijn verkocht.
Onno, vertel, hebben jullie de resultaten even in het Engels vertaald voor mevr. Fischer? Ze leest immers geen Nederlands en zij zal het dossier moeten heropenen.

Dit artikel afdrukken