Door toenemende ongelijkheid in Amerika leeft de rijkste 1% van de Amerikanen 15 jaar langer dan de armste 1%. Eén op de drie Amerikanen met lage inkomens vermijdt medische zorg vanwege de kosten. Dat blijkt uit studies gepubliceerd in een themanummer over ongelijkheid in de Amerikaanse gezondheidszorg van The Lancet. Een oorzaak hiervan is volgens de onderzoekers het systeem van de gezondheidszorg op zich, dat het duurste systeem ter wereld is. Dankzij de Affordable Care Act, ofwel Obamacare, is het aantal mensen zonder zorgverzekering gedaald van 48,6 miljoen in 2010 naar 28,6 miljoen in 2015. Toch blijft het probleem van ongelijkheid groot.

Mensenrecht
“Gezondheidszorg is een mensenrecht”, zei de democratische senator Bernie Sanders in een commentaar in het tijdschrift. “Het doel van het gezondheidszorgsysteem moet zijn om mensen gezond te houden, niet om aandeelhouders rijk te maken. De VS hebben het duurste, meest bureaucratische, verspillende en ineffectieve gezondheidssysteem ter wereld.”

Hervorming van systeem
Zowel Sanders als de auteurs van de onderzoeken pleiten voor een gezondheidssysteem als ‘Medicare for all’; een al bestaand programma voor volksgezondheid voor oudere Amerikanen. In dit systeem is gezondheidszorg beschikbaar voor iedereen, omdat de staat via belastingen betaalt voor de gezondheidszorg, in plaats van dat mensen verzekeringen af moeten sluiten via privé verzekeraars.

Dit artikel afdrukken