In de VS gaat per 1 oktober de eerste fase in van de grootste verandering van het zorgstelsel sinds de jaren '60. Rondom 'Obamacare' is echter nog heel veel onduidelijkheid.

Veertig procent van de Amerikanen weet eigenlijk niet eens of de Affordable Care Act, zoals de wet heet, nog wel doorgaat. Iets meer dan de helft van de Amerikanen is tegen de verandering, vooral uit angst dat hun zorgkosten omhoog zullen gaan. De wet is er juist op gericht medische kosten terug te dringen en bovendien de helft van de 50 miljoen onverzekerde Amerikanen onder het zorgstelsel te brengen.

President Obama heeft daarom voormalig president Bill Clinton gevraagd te helpen bij de introductie. Clinton wordt ingezet als "“the Secretary of Explaining Stuff”, zoals een Witte Huis-medewerker twitte. “Hij is over het algemeen erg effectief in wat men 'retail politics' noemt; het precies over die dingen hebben die iemands leven raken", zegt Robert Blendon, hoogleraar aan de Harvard School of Public Health op Bloomberg.

Bill Clinton kan rekenen op een grote populariteit onder de Amerikanen. Toen hij als president in 1993 het zorgstelsel probeerde te hervormen, liep dat op een falikante mislukking uit. Hopelijk kan hij dit keer de vernieuwing van het zorgstelsel wel de goede kant op sturen.
Dit artikel afdrukken