Op 21 september 2013 verscheen op Foodlog “Suiker is uit de tijd”, geschreven door Richard Verheesen. In zijn tekst spreekt Richard Verheesen zich negatief uit over suiker. Graag willen wij een reactie geven op de door hem aangehaalde punten.
Metabolisme en fysiologie
“Ons metabolisme en onze fysiologie zijn bijzonder geschikt om te kunnen overleven en evolueren zonder suiker.”
Ons metabolisme en onze fysiologie zijn ook bijzonder geschikt om te kunnen overleven en evolueren met suiker.
Richard Verheesen laat een grafiek zien over de hoeveelheid beschikbare suiker per hoofd van de bevolking en wekt hiermee de suggestie dat we steeds meer suiker zijn gaan eten. Zo schrijft hij: “zoals in de tabel te zien is, stijgt de suikerproductie exponentieel na de Tweede Wereldoorlog”.
Misleidende grafiek
Het is misleidend om deze grafiek te gebruiken, aangezien dit “productie” weergeeft en niet inname. De daadwerkelijke inname ligt veel lager dan de productie. Niet alles wat we kopen of bereiden, wordt opgegeten of opgedronken. We gooien ook wel eens wat weg waarin suiker zit, zoals een halve fles limonade waar de prik uit is, koud geworden koffie, zacht geworden koekjes, etc. Ook wordt suiker gebruikt voor “non-food” doeleinden (veevoer, cement, lijm, autobanden, zeep etc.).
Uit een rapport van de World Sugar Research Organisation (WSRO) blijkt dat de wereldwijde suikerinname zowel absoluut als relatief gezien stabiel is gebleven over de laatste 40-50 jaar, dit terwijl de totale hoeveelheid voor consumptie beschikbare energie geleidelijk steeg, alsmede het aantal mensen met overgewicht en obesitas.
De Gezondheidsraad (GR) adviseert in de richtlijnen goede voeding 2006 om minimaal 40EN% uit koolhydraten te halen. Verder geeft de GR als acceptabele spreiding voor de energetische bijdrage van verteerbare koolhydraten 40-70 EN% aan. Er wordt daarbij geen aparte aanbeveling gedaan wat betreft het aandeel mono- en disachariden.
Volgens de voedselconsumptiepeiling 2007-2010, uitgevoerd door het RIVM van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport blijkt dat voor 7-18 jarigen 51EN% door koolhydraten werd geleverd en voor 19-69 jarigen 45EN%, ruim binnen de marge dus die de GR stelt.
De productie van bijna alles steeg na de Tweede Wereldoorlog
Na 1800 en vooral na de Tweede Wereldoorlog is de productie van bijna alles gestegen. Dezelfde trend zou kunnen worden gezien in vlees- , en vetproductie, maar ook in bijvoorbeeld de productie van auto’s. Zo staat in het CBS rapport “111 jaar statistiek in tijdreeksen, 1899-2010”:
“De consumptie van varkensvlees nam tussen 1900 en 2008 met zo’n 20 kg per hoofd toe, het kaasverbruik verdrievoudigde.”
Hieronder enkele gegevens uit het rapport:
Verslavingsexperiment
Richard Verheesen denkt suikerverslaving te kunnen aantonen met een eenvoudig experiment, zo schrijft hij: “Welke 10 mensen op deze site hebben het lef om vanaf vandaag een dieet te gaan houden dat volledig vrij is van toegevoegde suikers. Gedurende 2 jaar. Ze rapporteren hier over wat ze eten en wij gaan kijken wie dat makkelijk gaat vinden en alles moeiteloos laat staan. Ik meen het: wie doet mee?”
De uitkomst van dit experiment zou niets zeggen over verslaving en suiker. Het experiment zou op zijn minst moeten worden uitgebreid met een groep die gedurende 2 jaar een dieet houdt, geheel vrij van toegevoegd vet.
Cashewnoten bij de koffie
Richard Verheesen schrijft: “Serveer maar eens een bakje cashewnoten bij de koffie. We zijn op subtiele wijze geprogrammeerd. Suiker is gezellig, hoort bij feestjes, zoet hoort bij de koffie etc. Logisch?”
We zijn op precies dezelfde wijze geprogrammeerd om ’s avonds op de bank voor de tv chips te eten. Ook in de kroeg eten mensen een bakje nootjes of bitterballen in plaats van suikerrijke producten.
Sensorische studies laten zien dat mensen behoefte hebben aan zoete producten. Dat gaat op een bepaald moment vervelen, waarnaar men behoefte krijgt aan iets hartigs. Dit geldt ook vice versa.
Fotocredits: Holländischer Messbecher, uitsnede, Rosebud 23
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Iedereen kan het volgende experiment doen om te ervaren of suiker in zijn/ haar voedingspatroon thuis hoort. Ik geef al mijn cliënten deze opdracht mee voordat we samen een nieuw, dynamischer patroon ontwikkelen.
Zeven weken geen toegevoegde suiker gebruiken en in een dagboek de ervaringen noteren. Dan 1 week weer wel. Dan bespreken we de ervaringen en besluiten we of we het transformatietraject inzetten.
Niemand is ooit teruggekeerd naar het suikerrijke patroon!
@Robert #32
Met "gezondheid" bedoel ik dat de bloedwaarden er op vooruit gaan. De Gezondheidsraad in Zweden is inmiddels zo ver te erkennen dat LCHF de meest effectieve manier is obesitas aan te pakken.
Voor verdere RCT's kun je hier en hier.
Een van de onderzoeken, the Battle of the Diets, wordt uitermate onderhouden door Christopher Gardner besproken in deze lezing
Een LCHF onderzoek moet minimaal 2 weken duren om ketose te bewerkstelligen. In die periode raak je inderdaad water kwijt (en zout dat het water vasthield). Ook vet, en daarna alleen maar vet.
Adherence is het grootste probleem. Ook bij LCHF. Nu we weten met welke interventie we obesitas kunnen aanpakken, kunnen we ons daar op richten. Dat vindt ook Andreas Eenfeldt.
@Andries,
Hoeveel suiker kunnen mensen veilig consumeren?
Waarom zou een verslavingsexperiment 2 jaar moeten duren? Welke definitie van verslaving gebruik je dan?
@Guido #28,
Met punt 1 ben ik het eens. Dat suiker schadelijk gevolgen heeft voor de gezondheid, zal ook wel. Maar dat lijkt me afhankelijk van de hoeveelheid geconsumeerde suiker. Mogelijk ook de vorm waarin de suikers worden geconsumeerd en de definitie van gezondheid.
Je zegt dat het onderzoek naar koolhydraten en overgewicht al 150 jaar of meer terug gaat. En dat er consistente aanwijzingen zijn dat een verwijdering van hoog glycemische index koolhydraten, leidt tot gewichtsafname en betere gezondheid.
Wat versta je hier onder "gezondheid"? Je geeft zelf al aan dat de "toxische" gevolgen van suiker pas op de lange termijn zichtbaar zijn. Je ontkomt dan niet aan resultaten uit prospectief cohort onderzoek. Omdat RCT's over het algemeen niet lang duren.
Hoeveel studies zijn er gedaan naar het effect van hoog glycemische index koolhydraten op het gewicht of de gezondheid? In welk percentage studies is een significant ongunstig effect gevonden?
Over de effecten van een laag-koolhydraat/hoog-vet voedingspatroon op het gewicht:
-Wat was het verschil in effect op het gewicht tussen de 2 studies? Is dit verschil relevant?
-Hoe lang duurden de studies?
-Was het effect blijvend of tijdelijk?
-In het bloed is glucose als glycogeen gebonden aan water. Dit betekent dat een afname van de inname van koolhydraten zal leiden tot een afname van vocht. Waaruit bestond het verschil in gewicht tussen de laag-koolhydraat en hoog-vet diëten? Was dit vetmassa?
Ik vraag mij af waar al die neopuriteinen zich mee bemoeien. Alcohol, vet, suiker, zout en tabak - het is slecht, het is verslavend, denk aan de kinderen! Bangmakerij en slecht onderzoek zijn hun wapens, regulering is hun doel. Pardon, ik liet mij even gaan.
Impliciet aan het suiker verhaal is dat wij nu meer gebruiken dan, zeg maar, dertig jaar geleden. En toegenomen gebruik zou dan leiden tot meer gezondheidsproblemen. Cijfers voor Nederland ken ik niet, maar uit getallen in een artikel van The Guardian komt naar voren dat de Engelsen minder suiker zijn gaan eten. In 2007 was dat 36 kg/jaar, in 1974 42 kg/jaar. Het meest opvallende verschil tussen deze periodes was de verhouding tussen suiker en "verwerkte suiker". In 1974 kocht men 535 g suiker per week, in 2007 was dat 125 g/week .
http://velvetgloveironfist.blogspot.nl/2013/09/so-were-eating-less-sugar.html