Professor Larry Smarr meet hoeveel calorieën hij verbrandt en welke waarde zijn bloedsuikers hebben na het eten van een ijsje, een ontbijt of een diner met een ommetje daarna. Hij bevriest zelfs zijn poep om er later wat uit te leren.

Waarschuwingen van columnisten
Vanavond is hij op de BBC TV te zien in een uitzending over nieuwe technieken om onze gezondheidstoestand zelf te meten. Ze ontwikkelen zich snel en worden samengevat onder de noemer Quantified Self. 'QS' is zelfs een hele beweging geworden.

De eerste columnisten die er in Nederland over schreven, zijn niet enthousiast en waarschuwen er zelfs tegen. Want stel je voor dat je alles kunt meten, dan wil je verzekeraar ook alles van je weten voor je je kunt verzekeren.

Je kunt er ook heel anders naar kijken. Stel je voor dat we zelf de baas over onze gezondheid kunnen worden omdat we er direct op kunnen ingrijpen. Ondanks het feit dat de media bol staan van gepraat, geschrijf en gefilm over gezondheid, zijn mensen namelijk vooral niet betrokken bij hun gezondheid.

Gezond gedrag is voor morgen, nooit voor vandaag
De reden daarvoor werd onlangs in Den Haag uiteen gezet door Professor Wim Verbeke. Gezondheid is iets dat je repareert als je stuk bent, niets iets dat je onderhoudt om niet ziek te worden. Dat komt omdat je maar heel weinig merkt van het effect van goed onderhoud. Daarom is (on)gezondheid het vooral iets van 'bij een ander'. We praten erover, maar betrekken het niet op onszelf.
Met ons gaat het altijd goed, zelfs al gaat het langzaam de verkeerde kant op. We doen nog dat ene dingetje fout en morgen doen we het pas anders want nu gaat het prima. En morgen doen we het om precies dezelfde reden overmorgen pas. Tot je stuk bent. Dan ga je wat doen aan je ongezondheid.

Daarom worden we wél ziek, maar werken we niet aan het onderhoud van onze gezondheid. Quantified Self technieken zouden dat wel eens kunnen veranderen. Je ziet - in de toekomst - immers meteen waar het heengaat met jou en je lijf op termijn.

Een spannend idee, of moet je er niet aan denken?

Larry Smarr is vanavond te zien in Horizon: Monitor Me, BBC2, 2100BST.


Fotocredits: Larry Smarr, still vimeo

--- poll ---

Ik vind de gedachte van gezondheid op basis van 'Quantified Self' aantrekkelijk

Dit artikel afdrukken