De Nederlandse vleespluimveehouders en varkenshouders lieten marktonderzoeksbureau ZestMarketing uitzoeken of Nederland in de toekomst nog wel vlees wil eten. Ja hoor, dat wil Nederland in ruime mate. 80% vindt dat we eieren moeten blijven eten, 70% wil kip op het menu houden en 60% vindt dat varkensvlees erbij blijft horen. Slechts 10% vindt dat dieren van het menu moeten.

De cijfers zijn niet verrassend want Nederland bleef ook tijdens corona vlees eten en ging thuis zelfs meer vlees eten van de echte slager. Corona versterkte alle bestaande trends zodat geconcludeerd zou mogen worden dat de niet dalende vleesconsumptie er in Nederland - anders dan in bijvoorbeeld Frankrijk en België - flink in zit.

Wellicht leverde het marktonderzoek toch ook een ontdekking op.

Als de pluimveeboeren het vragen eet 82,7% van de stemmers op de Partij van de Dieren vlees. Als de varkensboeren het vragen 72,1%. Dat is een fors verschil. PvdD heeft 6 zetels.

Als de pluimveehouders het vragen eet 91,6% van de GroenLinkers vlees. Als de varkensboeren het vragen zakt het aantal vleesetende GroenLinkers terug naar 83,1%. Ook een fors verschil. GroenLinks heeft 8 zetels.

Het verschil lijkt consistent. Bij de gewone linksers van de PvdA is zo'n verschil niet te zien en ook niet bij de volkslinkers van de SP. Bij de midden-, liberale en rechts van de VVD opererende partijen ook niet.

Zou het komen omdat mensen kippen minder sympathiek vinden dan varkens? Dat zou kunnen verklaren waarom PvdD'ers en GroenLinksers eerder schuldgevoelens hebben bij het eten van een varken dan een kip en daarom van schrik minder vlees zeggen te eten als het over varkens gaat.

Volgens Boerderij zijn de boeren heel tevreden met de door ZestMarketing gepresenteerde cijfers. “De resultaten van dit onderzoek bevestigen dat de gemiddelde Nederlander een heel positief beeld heeft van onze sectoren”, aldus Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. “De vraag is nu of onze democratische volksvertegenwoordigers hun oren laten hangen naar een kleine minderheid of naar de grote meerderheid van de Nederlandse bevolking.”

Met de onderzoeken wilden de twee vleessectoren aantonen dat Nederland vlees wil blijven eten en niet zo vegetarisch of vegan wil worden als de Tweede Kamer soms uitstraalt.

Nederland slacht ongeveer vier koeien, 28 varkens en 1150 vleeskuikens per minuut. Dat laat zien hoe industrieel en minder persoonlijk er met kippen wordt omgegaan. In de vleessector wordt vaak gezegd dat 'de kip het haasje is' vanwege de grote voorkeur voor kip in de wereld. Om de vraag bij te houden zijn alleen industriële houderij-, transport- en slachtsystemen mogelijk. Het is daarom opvallend dat ook heel bewust levende mensen mogelijk minder met kippen dan met varkens hebben.
Reageer
  • Deel
Druk af