Dat meldt NU.nl op basis van onderzoek dat donderdag door Wageningen University & Research (WUR) naar buiten werd gebracht. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Wakker Dier.

NU.nl schrijft over het onderzoek dat de vleesconsumptie gemeten naar hoofd van de bevolking in 2019 gemiddeld met ruim 0,5 kilo steeg ten opzichte van 2018. In dat jaar steeg de consumptie ook al ten opzichte van voorgaande jaren. Dat nieuws zorgde vorig jaar voor opschudding, nadat de NOS had gemeld dat de consumptie gedaald zou zijn.

In totaal consumeerde elke Nederlander gemiddeld 77,8 kilo vlees, gemeten in zogeheten karkasgewicht (inclusief botten en afsnijdsels, exclusief organen). Ongeveer de helft daarvan belandt daadwerkelijk in je maag. Omgerekend naar echt gegeten kilo's aten Nederlanders in 2019 een kleine 40 kilo vlees.

Volgens NU.nl blijkt uit de cijfers dat we vooral meer vlees van pluimvee zijn gaan eten; varkensvlees laat een kleinere stijging zien. Nederlanders eten gemiddeld 18,5 kilo varken per jaar. Kip staat op de tweede plaats, met 11,5 kilo per hoofd van de Nederlandse bevolking. Van rund eten we jaarlijks 8 kilo per persoon, meldt de berichtensite.

De cijfers zijn wat vertekend. Vlees dat in de horeca gegeten wordt, tikt door in de cijfers. Dat betekent dat de consumptie van buitenlandse toeristen worden omgeslagen over mensen die in Nederland wonen.

Door de horecasluitingen die dit jaar van kracht zijn geworden, zullen niet alleen de cijfers veranderen, maar vermoedelijk ook het aanbod van vlees. Luxe vleesdelen vinden hun weg niet meer naar de (horeca-)markt, waardoor de marges onder druk komen te staan in de keten als geheel. Dat zal mogelijk een effect hebben op niet de vraag naar vlees, maar het aanbod (minder) en de prijs van vlees (duurder). De opbouw van de marge op vlees vindt plaats in de gehele keten. Delen die duur betaald worden (zoals bijvoorbeeld luxe filets en steaks) maken de lagere en soms negatieve marge op andere delen goed. Omdat de marges als geheel maar dun zijn, kunnen de sluitingen grote effecten hebben en leiden tot beperking van het aanbod zodat vlees duurder wordt.
Nu.nl - Nederlander at vorig jaar ruim halve kilo meer vlees dan in 2018 | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
  • Deel
Druk af