Amerikanen krijgen de meeste anti-oxidanten (die kanker-werende stoffen waar ons lichaam behoefte aan heeft om zichzelf te beschermen) uit koffie. De rest zouden ze moeten krijgen uit verse groenten en fruit. Omdat ze toch blijven ze steken op maar 25% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid G&F, kreeg Farm Fresh, een groep samenwerkende Amerikaanse boeren, het idee een innoverend product te ontwikkelen: een aardappel die 'loaded' is met anthocyanen (het andere moeilijke woord voor anti-oxidanten), de Purple Majesty. Sinds begin deze maand ligt de aardappel in de winkel.

Voordeel van zo'n 'health boosted' aardappel is dat hij relatief goedkoop is in vergelijking met andere anthocyaan-rijke producten (zoals bijv. granaatappel, frambozen, rode druiven en tomaten - m.n. de eerste twee kosten het gemiddelde gezin een behoorlijke duit meer als ze die op dagelijkse basis zouden eten). Daarnaast is er nog een belangrijk voordeel. Aardappelen of aardappelproducten staan gemiddeld 2 à 3 keer op het menu van de Amerikaan. Je hoeft er dus niets aan te doen om de cowboy aan het eten te krijgen van dit nieuwe product.

De Purple Majesty zou per maaltijd 2x meer zoveel anthocyanen opleveren dan enig ander product, voor een fractie van de prijs. De claim begrijp ik niet helemaal (2x meer dan het rijkste niet gemanipluleerde groenteproduct of 2x zoveel als het gemiddeld van die klasse producten?), maar het resultaat is duidelijk: koop en eet deze aardappel want hij beschermt je tegen kanker, verlaagt je bloeddruk, help je cholesterol-niveau omlaag en gaat adervervetting tegen. Daarbij komt dat aardappels bovendien van nature een goede bron zijn van die bekende goede vezels én een flinke hoeveelheid vitamine C bevatten.

Wat wil je nog meer? Nou maar hopen dat consumenten niet schrikken van de kleur van deze aardappel: paarszwart!
Gelukkig weten we sinds vorige week dat mooie kleurtjes op je bord helemaal ìn zijn, dus het zou mee moeten vallen :)

Overigens: die donkere kleur doet het! De kleur rood en ander donker fruit zijn over het algemeen indicatief voor een hoog gehalte aan anti-oxidanten.
Dit artikel afdrukken