In de jaarlijkse supermarktprijspeiling onderzocht de Consumentenbond de prijzen van A-merken en huismerken bij 15 supermarktketens. De bond vulde een winkelkar met 90 dagelijkse boodschappen. De kar met A-merken kostte gemiddeld €177, een wagentje met soortgelijke huismerkproducten €105. Een prijsverschil van ruim 40%; vorig jaar lag het nog op 36% in 2015 bleef het nog steken op 31%.

Voor wie vooral aanbiedingen koopt zal het prijsverschil kleiner zijn, omdat A-merken vaker in de aanbieding zijn dan huismerken.

Uit de supermarktprijspeiling blijkt dat vooral A-merken in een jaar tijd een stuk duurder werden, schrijft de bond.

Ze zijn meer in prijs gestegen dan de per 1 januari geldende btw-verhoging van 6% naar 9%. Komo huisvuilzakken werden bijvoorbeeld gemiddeld 29% duurder, de Unox stevige erwtensoep uit blik 30% en de Blue Band voor koken, bakken en braden 48%. De btw-verhoging, duurdere grondstoffen, verbeterde kwaliteit en hogere transportkosten zijn redenen die supermarkten en fabrikanten geven voor de verhoogde prijzen. Volgens de bond waren er vrijwel geen huismerkproducten die ook zo'n sterke prijsstijging lieten zien.

De online supermarkt Picnic en sommige winkels van Hoogvliet en Jumbo zijn de goedkoopste supermarkten voor A-merken, berekende de bond. Zij zijn gemiddeld 5% goedkoper. Voor huismerken is Picnic juist weer duurder dan gemiddeld. Daar zijn Aldi en Lidl het goedkoopst in; bij de twee discounters ben je volgens de Consumentenbond gemiddeld 15% minder kwijt.

In april kwamen Aldi en Lidl nog als duurste en Dirk als goedkoopste supermarkt uit de bus in het boodschappenmandje-onderzoek van Kassa. In de periode na de uitzending daalden de rapportcijfers van consumenten voor beide Duitse discounters. Aldi hekelde de methodiek van Kassa en dreigde met juridische stappen. Het tv-programma nam 27 basisproducten onder de loep, waarbij alleen de goedkoopste variant telde.

Prijspeiling supermarkten consumentenbond Prijspeiling supermarkten consumentenbond huismerken

Fotocredits: 'Prijspeiling supermarkten 2019', Consumentenbond
Consumentenbond - A-merken supermarkt fors in prijs gestegen | Consumentenbond
  • Deel
Druk af