Voor de vergelijking ging de Consumentenbond in mei bij 18 supermarktketens langs, waar de Bond in totaal 10.000 prijzen noteerde.

Huismerk als wapen in de strijd tegen discounters
De afgelopen jaren nam het verschil in prijs tussen de A-merken en huismerken af. In 2010 waren huismerken gemiddeld 30% goedkoper dan A-merken. In 2012 en 2014 daalde het verschil tot 24%.

Uit de nieuwste peiling blijkt het verschil weer te zijn opgelopen tot 31%. Volgens de Consumentenbond is dat te danken aan een aangepaste strategie van de supermarkten. Die kunnen met hun eigen huismerken beter de concurrentiestrijd aan met discounters Aldi en Lidl. De discounters verkopen vrijwel geen A-merken, maar bieden wel een goede kwaliteit huismerken.

Supermarktdeskundige Gerard Rutte licht toe: "In Nederland zijn de supermarkten maar met één ding bezig: hoe voorkomen we dat mensen voor de vaste dagelijkse boodschappen naar Aldi en Lidl gaan en andere supermarkten alleen nog bezoeken voor producten die de discounters niet in het assortiment hebben?" Dat doen ze door hun kwaliteit en prijzen gelijk te schakelen met die van Aldi en Lidl. "En dat kan alleen met de eigen merken, want op de prijs en kwaliteit van A-merken hebben ze weinig invloed."

Een boodschappenmandje huismerken valt bij de discounters 22-24% goedkoper uit dan de gemiddelde prijs in de supermark
Jumbo wint van AH
Een opvallende constatering uit de prijsvergelijking van de Consumentenbond: "De recente prijzenoorlog tussen Jumbo en Albert Heijn lijkt voorlopig in het voordeel van Jumbo be­slecht. Beide supermarkten verlaagden begin dit jaar honderden pro­­ducten in prijs en probeerden klanten te winnen door elkaars prijzen in paginagrote advertenties in kranten te vergelijken. Maar voor zowel A-merken als huismerken komt AH bij lange na niet in de buurt van Jumbo."

Goedkoopste super (na Aldi en Lidl): Nettorama
In het totaaloverzicht van de prijzen voor huismerken prijzen Aldi en Lidl ook in deze prijspeiling bovenaan. Een boodschappenmandje huismerken valt bij de discounters 22-24% goedkoper uit dan de gemiddelde prijs in de supermarkt. Na Aldi en Lidl blijkt Nettorama de goedkoopste super te zijn voor huismerkproducten. MCD en Spar zijn het duurst.

Ook voor A-merken kun je het beste bij Nettorama terecht. Die zijn er gemiddeld 8% goedkoper dan bij andere supermarkten.

prijspeil supermarkten huismerken


Fotocredits: 'A lot of shopping', Jeff Djevdet, speedpropertybuyers.co.uk
Dit artikel afdrukken