De resultaten van de prijspeiling werken nog langer door. In het GfK-marktonderzoek voor het GfK Zomerrapport (ook een prijspeiling naar de goedkoopste en beste supermarkten) krijgen zowel het prijsimago als de klantentrouw van de discounters een tik omlaag schrijft Distrifood. Het rapportcijfer van Aldi daalde van een 7,88 naar een 7,55. Lidl ziet de klantenwaardering voor lage prijzen dalen van 7,79 naar 7,54. De overige supermarkten krijgen een hoger rapportcijfer voor hun prijspeil: van 6,77 in februari naar 6,86 in april.
"De Kassa-test heeft een dubbel effect," zegt onderzoeksdirecteur Joop Holla van het onderzoeksbureau GfK. Niet alleen komen de discounters lager uit, ook neemt het belang van het prijsaspect toe. Dat heeft gevolgen voor de klantentrouw bij de discounters. Bij Lidl nam het aantal 'secure' (heel trouwe) klanten af van 41 naar 35%, en de klanten die twijfelen (at risk) steeg van 21 naar 27%. Ook bij Aldi is een dergelijke verschuiving zichtbaar. Begrijpelijk, volgens Holla: "Het imago van Aldi en Lidl is gebouwd op goede kwaliteit tegen lage prijzen. Als een van die twee pijlers onder druk komt te staan, dan heeft dat invloed en dat zie je terug in de cijfers."
'Verluxing' leidt tot kleiner prijsgat
Er lijkt echter nog meer aan de hand. Volgens een onderzoek van EFMI Business School is het prijsimago van Aldi en Lidl de afgelopen 2,5 jaar met 0,3 punt achteruit gegaan (op een 10-puntsschaal). Het EFMI vergeleek de ontwikkeling van het prijsimago van de 5 grote supermarktketens in ons land: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus. Volgens directeur en hoogleraar Laurens Sloot zijn er bij de service-supers nauwelijks verschuivingen, maar is de achteruitgang van Aldi en Lidl opvallend. Het prijsimago van de discounters is nog altijd beter, "maar het gat is wat kleiner geworden."
Als mogelijke verklaring oppert hij de 'verluxing' van de winkels en de uitbreiding van het assortiment van de discounters. Het aspect 'goede productkwaliteit' is bij zowel Lidl als Aldi stabiel gebleven.
Btw-verhoging drukt prijsimago over hele linie
Sloot noemt voor de algehele achteruitgang van het prijsimago, voor alle supers, de btw-verhoging van 6% naar 9% als een "aannemelijke verklaring", aldus Distrifood. Het kabinetsbeleid maakt boodschappen te duur, klaagde ook het CBL, de branchevereniging voor supermarkten, onlangs al. Klanten houden daar niet van, want ze willen geld over houden voor andere leuke dingen.

Grafiek EFMI, Laurens Sloot
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Supermarkten houden zich liever bezig met het 'fruitiger' maken van snoepgoed...
Sytske Barkhuis : die doen dat niet beter. Al is de (best wel goede, lekker geurende) 'huismerk' olijfolie van de Lidl ook nog steeds in glas verkrijgbaar (die van de Aldi niet meer).... wel wat duurder dan die in plastic. De 'huismerk' Jumbo olijfolie alleen nog maar in plastic... sinds 2 of 3 jaar (en die had nooit die geur van de Lidl olijfolie). Ik koop alleen maar die in glas. Zeker bij olie hebben de hormoonverstorende stoffen in plastic alle tijd om 'in te trekken'. Maar ook bij (kool/fosfor/natuurlijk)zuur houdende dranken worden die stoffen uit het plastic veel sneller losgeweekt.
Misschien een tip: schenk de olie uit plastic verpakkingen na aankoop meteen over in glazen verpakking (zoals een lege wijnfles). Al is dat niet de beste oplossing. (overigens: dat wijn nog steeds bijna altijd in glas verkocht wordt.... zegt veel... hierbij wordt de smaak door de liefhebber nog wel herkend... zoals ik die ook puur proef bij (karne)melk uit glazen fles van de boer)
Hier soortgelijke ervaringen met de recente prijsverhogingen van Jumbo.
En dat voor producten die in de Schijf van Vijf staan!
Die moeten we toch juist meer kopen en niet minder?
Supermarkten trekken zich inderdaad niets aan van het minderen van plastic verpakkingen.
In hoeverre het hier om hergebruikt plastic gaat weet ik overigens niet.
Dit heeft ook niets te maken met discounters vs reguliere supermarkten.
In hoeverre die het beter doen, op het gebied van plastic, weet ik niet.
Astrid Spijkers : dat gaat mij ook aan het hart. Even afgezien ervan dat van dat plastic maar iets meer dan de helft recycled wordt (en dan zitten we in NL nog aan de top in dit opzicht). Dat dit recyclede plastic vaak gebruikt wordt in (nieuwe) inferieure kunststof producten. En dat dit recyclede plastic slecht onderzocht is in de aanwezigheid van (meer) schadelijke, hormoonverstorende stoffen…. die al sowieso in 'first use' zitten (mensen die vooral plastic verpakkingen gebruiken hebben een veel hogere waarde - 10-20 maal - aan microplastics in hun bloed t.o.v. degenen die dit niet doen). Op de stranden ademen we tegenwoordig micro-plastics in.
En afgezien ervan dat deze 'recycling' ook grote kosten met zich meebrengt... naast de milieu (=maatschappelijke) kosten van niet recycled plastic (wie betaalt al die totaalkosten?... de drankindustrie? supermarkten? niet echt....)
In Nigeria is Coca Cola (ook met water, Fanta etc.) de afgelopen 2-4 jaar overgeschakeld van (bijna) compleet glazen verpakkingen (als een van de laatste landen ter wereld) op compleet plastic, in nieuwe fabrieken. Zogenaamd omdat 'de consumenten dat willen'. De gevolgen daarvan op milieu en gezondheid?
#32 Frank, heeft niks met het artikel te maken, maar even zijdelings: Dat van die plastic potjes maak ik vaker mee met allerlei artikelen. We moeten zo nodig plastic apart inzamelen, zo min mogelijk in plastic kopen, plastic tasjes mogen niet meer tenzij we er duur voor betalen, maar al die fabrikanten mogen wel glas en in jouw geval metalen(ijzer, aluminium) vervangen door plastic. Misschien is het hergebruikt plastic, dat kan ik zo niet zeggen, maar toch, mijn broek zakt ervan af als ik dan goede glazen verpakkingen van bijv supplementen ineens in plastic zie veranderen. Hier in huis gaat het de prullenbak in, ik heb geen ruimte om ook nog eens plastic apart te verzamelen