Vrijdagavond ging ik naar Wageningen. Het was de debatavond van food4you. Een aantal geleerden debatteerde met de zaal over allerlei vragen, waaronder die of je wel vlees mag eten.

Wist mevrouw, vroeger wel waarom het moest, tegenwoordig weten wetenschappers dat het niet moet. Het is milieu-onvriendelijk. Toeval wilde dat slager Sjek Floor tijdens de sessie opdook met een chorizo bellota, die ik mee naar huis mocht nemen (heerlijk!). Helaas bleek dat volkomen misplaatst ook al komt het vlees van varkens die in de vrije natuur rondlopen op percelen eikenbos waar echt niks anders mee te doen is. Zo barst de wereld ook van het grasland waar niets mee aan te vangen valt. Het gras groeit. Gaat dood. Stoot CO2 uit en wordt weer nieuw gras. Zonde om zomaar te laten gaan, want schapen, geiten en koeien kunnen er melk en vlees van maken. 100% natuur en 100% gelukkig. Toch mag je - zo leerde ik van voedingsprofessor Frans Kok - niet zeggen dat die dieren CO2 neutrale grasmaaiers zijn. Hij heeft gelijk. Ze schijten en laten winden. Net als wij. Ze doen het alleen niet met duizenden op een klutje in een grote stal die loopt op soja en mais van ver. Nee, ze doen het lekker verspreid en binnen een gesloten cyclus waarin de boel rustig weer wordt opgenomen en het gras door fotosynthese weer kan groeien. Een prachtige cyclus, maar het is opeens in de mode om die te ontkennen.

De professor beweerde bovendien dat vegetariers gezonder zijn omdat ze geen vlees eten. Dat ging me alweer te ver en dus stelde ik een vraag. Vegetariers houden niet van het leven, eten matig, roken niet, drinken niet, gaan op tijd naar bed en hebben alleen op vrijdagavond sex. Hoe weet je dan of ze ouder worden en gezonder blijven door het afwijzen van vlees of door hun afwijzing van andere zonden? Kok wist het echter zeker en we moesten hem maar geloven, want - zoals hij die avond meerdere keren verklaarde - hij had ervoor doorgeleerd. Gevraagd naar argumenten voor de causaliteit die hij aanvankelijk voor zichzelf wilde houden, werd het duidelijk. Er waren interventiestudies die bewijzen dat vlees ziek maakt. Welaan, er zijn ook studies die het omgekeerde bewijzen. Om de lieve vrede te bewaren flitste het door mijn hoofd - 'laat maar even en stel een wijzere vraag'. Waarom hebben mensen knobbelkiezen? Die zijn het kenmerk van omnivoren. Het antwoord heb ik niet precies begrepen, maar het was zijn hypothese dat ze ook voor iets heel anders ontwikkeld waren dan voor het eten van vlees. Bijv. voor het kauwen op kokosnoten. En toen dacht ik het helemaal - laat maar: er is geen enkele interventiestudie die dat aantoont :-)

Ook wetenschappers zijn nette mensen. Politiek correct. Zonde, want zo komen we nooit verder.

Als we nou eens gewoon minder, maar veel beter vlees minder achteloos gingen eten en ophielden met dat alles of niks gedoe.
Dit artikel afdrukken