Voor de Utrechtse rechtbank dient deze dagen een strafzaak tegen vier Nederlanders die verdacht worden van een grootscheepse internationale illegale dierenhandel. Een van de verdachten is de Limburgse pluimveetransporteur Victor Moonen. Hij is onder andere commercieel directeur van International Poultry Services. Dat bedrijf 'claimt al twintig jaar marktleider te zijn in het vangen en verladen van bedrijfspluimvee.

Multimiljonair Moonen haalde de landelijke pers als specialist in het ruimen van pluimveebedrijven na een uitbraak van besmettelijke vogelgriep', schrijft het FD.

Juist hij zou op de hoogte moeten zijn het besmettingsgevaar dat in het wild gevangen en illegaal geïmporteerde wilde dieren met zich mee brengen
Veterinaire hygiëneregels
Des te opvallender dus dat Moonen verdacht wordt van grootschalige overtreding van bijvoorbeeld de veterinaire hygiëneregels die verspreiding van besmettelijke dierziektes moeten tegengaan. Juist hij zou op de hoogte moeten zijn van de gevaren die in het wild gevangen en illegaal geïmporteerde wilde dieren met zich mee brengen. Maar daar had Moonen blijkbaar lak aan bij het uitoefenen van zijn grootste hobby: het opbouwen en presenteren van een onovertroffen collectie siervogels. Ondanks een eerdere waarschuwing van de NVWA, ging Moonen door met 'de illegale aan- en verkoop van zeldzame en mogelijk zieke dieren', stelt het OM.

Ruilhandel met dierentuinen
Moonen zou onder meer 'twee zeearenden (€7000), een koningsgier (€8000), vier Luzon-neushoornsvogels, twee rosse neushoornvogels, tien reuzentoerako's (€2000 per stuk) en een wielewaal' gekocht hebben van zijn medeverdachten. De belangrijkste van hen is dierenhandelaar Willem Plomp. Hij verhandelt naar eigen zeggen met zijn bedrijven jaarlijks 150.000 dieren. Volgens het OM zouden Dubai (waar veel rijke afnemers te vinden zijn) en de Bulgaarse hoofdstad Sofia door de dierenhandelaars als 'witwaspunten' voor hun illegale smokkelwaar gebruikt zijn. 'Kippenwipper' Moonen zou de grootste Nederlandse klant van de handelaars zijn geweest. Hij ontkent: "Ik ruil mijn vogels met de dierentuin in Keulen en Ouwehands", zegt hij in het FD.

Fotocredits: 'Pair of Great Blue Turacos (Corythaeola cristata)', Heather Paul
Dit artikel afdrukken