Om inspiratie op te doen, stuurde Ekoplaza me een receptenboekje met daarin 21 recepten en tips voor een plantaardige leefstijl, geschreven door Lisette Kreischer. Ook ontving ik een zak dadels, een pak havermelk, sojasaus, lijnzaadolie en een zak gedroogde zwarte bonen om mij op gang te helpen.

Onmisbaar
Verder haalde ik een aantal onmisbare producten in huis om in navolging van Kreischer te kunnen eten als een ‘ecofabulous diva’. Dat waren producten als knoflook, ui, (plantaardige) bouillonblokjes, tofu, noten, bonen en heel veel groenten en fruit. Met alleen de toegestuurde producten van Ekoplaza kon ik helaas geen twee weken vooruit.

Vervangende producten
Aan het begin van de weken was het even zoeken naar plantaardige producten die de ‘gewone’ dagelijkse producten konden vervangen. Na alle soorten hummus te hebben geprobeerd, werd ik al snel creatiever tijdens de lunch met Baba Ghanoush (aubergine spread), pindakaas, zelfgemaakte soep, vegan pannenkoeken en salades. Uiteindelijk blijkt een volledig plantaardige lunch op de redactie goed te doen. Vooral dankzij heel veel avocado's.

De gebruikelijke kaas en vleeswaren op brood heb ik af en toe wel gemist. Het kost iets meer tijd om een plantaardige lunch te bereiden dan om plakjes kaas op een boterham te leggen. Het schrappen van vlees, vis en andere dierlijke producten bij de avondmaaltijd vond ik niet zo moeilijk.

Ontdekking
Ik vond het leuk om de recepten te maken en te ervaren hoe een plantaardige leefstijl eruit ziet. In het receptenboekje zijn gevarieerde recepten te vinden, met voor ieder wat wils. Ik heb ontdekt dat het me uitstekend beviel me niet te fixeren op ‘verboden’ producten als koekjes, gebak en melkchocolade. Lichamelijk voel ik me niet heel anders, maar ik ben wel tevreden over het feit dat ik meer groente, bonen en granen heb gegeten dan normaal.

Marjolein Streur at als eerste suikervrij, gevolgd door Karlijn Remmers die OERsterk en vooral gevarieerd at. Annika de Jong bereidde zich met de Sport en Voedingsweken voor op een sportevenement.
Dit artikel afdrukken