8
Fotocredits: 'La vache qui rit', uitsnede, Green Mamba

FlashVegan koe lacht je toe op Franse kaas

Jaarlijks gaan er wereldwijd 1,5 miljard van de bekende driehoekige in folie verpakte kaasporties langs de kassa. En al 101 jaar is het recept van de La Vache qui Rit-kaas onveranderd: een zachte smeltende textuur op basis van pure Gruyère-kaas.

Maar nu waagt de Franse Bel groep die de kaasjes maakt zich aan een drastische stap. Er komt een volledig veganistische Vache qui Rit. Gemaakt van amandelmelk en dus helemaal plantaardig. Maar met dezelfde vorm, dezelfde consistentie en de kop van lachende koe op de verpakking. De vegan Vache qui Rit komt er in 2 smaken: naturel en met knoflook en kruiden. In eerste instantie wil de Bel groep met die smaken de Amerikaanse markt veroveren. Daar zegt 10% van de consumenten veganist te zijn.

Lukt het in de VS, dan komt de vegan Vache qui Rit ook naar Frankrijk. Gaan Fransen het kopen? Ja hoor, zeggen meerdere Fransen desgevraagd. Om het te proberen, om te proeven. Of dat genoeg gaat zijn om de koe blijvend te laten lachen, zal de toekomst moeten uitwijzen.

FranceTVinfo - Fromage : la Vache qui rit passe au végétal, 12 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #8
  • 17 jan '23
  • 17:15

Dick. Zijn lamsvlees kwam de slager zelf mee: lokaal. Hij vertelde trots dat de lamsnek die ik laatst kocht afkomstig was van zuiglam.... en dat kon ik goed zien. Perfecte kwaliteit. De AH 2x zo duur met vers lamsvlees (en vaak ontdooide uit NZ).
Ben ook n keer met een Marokkaanse vriend mee geweest naar een lokale halal slachterij om direct lamsvlees in te kopen.
Die schapen en lammeren (die zo mogen heten tot 1,5 jaar) hebben een mooi leven. 4 sterren.

Het opvallend 'halal' goedkope kippenvlees bij de Turk moet wel pure bio industrie zijn (Pools?) - tegen de principes van halal/kosher over dieren (maar daar trekken ze zich in de kibboets ook niets van aan... heb daar ooit een nacht kippen gevangen... een nachtmerrie). Voor 3 sterren kip moet je daar niet zijn. De kalkoen zal niets uitmaken?
En/ of een één sters Amazone kip iets is om trots op te zijn?

ps zal hem vragen waar zijn kippenvlees vandaan komt... zag wel dozen van een Amsterdamse groothandel.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #7
  • 16 jan '23
  • 18:58

Frank, heb je je Turkse slager weleens gevraagd waar hij zijn vlees inkoopt en welke type dieren het zijn? Zijn kippen bijvoorbeeld.

Frank Buurman
  • #6
  • 16 jan '23
  • 18:40

Huib: ik eet vaak 'halal' omdat mijn Turkse slager goede kwaliteit/ aparte zaken levert voor een relatief lage prijs... en waar ik bij sta een lamsgehakt draait van een lap ;).... zo lekker in van alles, perfect in een zelfgemaakte gegrilde Adana kebab... is 8,95 de kilo duur?
Kosher winkels zijn hier niet.
En met mijn gemixte achtergrond waardeer ik ook varkensvlees ;) (heerlijke Iberico of Parma ham zo af en toe... of spareribs van de BBQ... een kluif in de snert... al beviel met het resultaat met lamsnek ook goed ;).... probeer dat e.a. (tong) maar eens in de super te krijgen.
Vleesminderen een goede zaak. Zonder wil ik niet echt. Te veel lekkers. Geen principiële bezwaren tegen vlees, wel tegen dierenmishandeling... uitputting van de Aarde....

Is schapenteelt ooit ecologisch vergeleken met runderteelt hier? Op Texel veel meer schapen dan runderen. Zijn alle extra mogelijkheden daarvan in kaart gebracht? Zowel als stikstofgrazers in natuurgebieden als ook - anders onbenutte grond - onder zonnepanelen weides? Schapenkaas ook gezond (en heerlijk als je bij de Mancheso makers/ Pyreneeën boeren te rade gaat... hier bakken we er te weinig van)... het textiel natuurlijk.... en vermengbaar met vlas.

Huib Stam
Huib Stam Schrijft alleen nog over mooie dingen
  • #5
  • 16 jan '23
  • 11:04

Carolien #2 heeft gelijk. Het verschil laat zich eenvoudig verklaren. 'Vegan' is voor veel consumenten een keurmerk geworden. Men eist dat bijvoorbeeld vleesvervangers vegan zijn en niet alleen vega. Over de verdere eetgewoonten van deze kritische consumenten zegt het niets. Het zijn vaak flexitariërs, die zekerheid over de herkomst van hun voedsel willen hebben. Een heel gezonde instelling, waar je geen veganist voor hoeft te zijn. Ook zijn er in de VS meer mensen die kosjer eten dan geloofsgenoten die zich om religieuze redenen aan die strenge spijswetten houden. Noem het nutritionele appropriatie.

Frank Buurman
  • #4
  • 15 jan '23
  • 16:46

https://www.lifegate.com/veganism-in-india
Daar wordt die 20% echt vegan wel gehaald, groeiende groep maar nog steeds een minderheid (Ghee ook moeilijk plantaardig te vervangen met aangezuurde ongezonde margarine als slechter smakende alternatief).
Vegan 'kazen' in India zelf mogelijk? Voorbeeld!
(ps mag je humus geen 'vegan kaasspread' noemen?)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.