8
Fotocredits: 'La vache qui rit', uitsnede, Green Mamba

FlashVegan koe lacht je toe op Franse kaas

Jaarlijks gaan er wereldwijd 1,5 miljard van de bekende driehoekige in folie verpakte kaasporties langs de kassa. En al 101 jaar is het recept van de La Vache qui Rit-kaas onveranderd: een zachte smeltende textuur op basis van pure Gruyère-kaas.

Maar nu waagt de Franse Bel groep die de kaasjes maakt zich aan een drastische stap. Er komt een volledig veganistische Vache qui Rit. Gemaakt van amandelmelk en dus helemaal plantaardig. Maar met dezelfde vorm, dezelfde consistentie en de kop van lachende koe op de verpakking. De vegan Vache qui Rit komt er in 2 smaken: naturel en met knoflook en kruiden. In eerste instantie wil de Bel groep met die smaken de Amerikaanse markt veroveren. Daar zegt 10% van de consumenten veganist te zijn.

Lukt het in de VS, dan komt de vegan Vache qui Rit ook naar Frankrijk. Gaan Fransen het kopen? Ja hoor, zeggen meerdere Fransen desgevraagd. Om het te proberen, om te proeven. Of dat genoeg gaat zijn om de koe blijvend te laten lachen, zal de toekomst moeten uitwijzen.

FranceTVinfo - Fromage : la Vache qui rit passe au végétal, 12 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #1
  • 13 jan '23
  • 13:14

Maak zelf vegan kaasjes... zoals deze, met startercultuur uit de echte kaasjes, dat is een volwaardig alternatief (er zijn maar weinig van dat soort kaasjes te koop... en te duur. zelfgemaakt goedkoper, en het eventuele restproduct - zoals bij amandelmelk - kan je verwerken in koek/ brood/ falafel). La Vache qr smeltkaas... vond ik als kind wel lekker... maar nu niet echt meer en niet het serieuze werk, vergeleken met een smeltende Camembert. Die vegan kaas hetzelfde verhaal. LVQR symptomatisch voor smaakdegradatie, gebreken in smaak/ gezondheidsbewustzijn/ kennis.... industrie, maar met echte (ook vegan) kaas heeft het niets te maken... waar fermentatie centraal staat, met al het waardevols dat dit extra oplevert in smaken en gezondheid.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 13 jan '23
  • 15:56

Tien procent veganisten in de VS?? Volgens deze site slechts 2%. De Bel groep kan zich beter op India storten...

Frank Buurman
  • #3
  • 15 jan '23
  • 15:08

Carolien: 'flextariërs' vermoed ik de grootste groep... maar ook dat is een belangrijke ontwikkeling.... De Bel groep in India waar ze weten wat echte smaken zijn? Waar de meest meesterlijke vega recepten bereid worden?

Frank Buurman
  • #4
  • 15 jan '23
  • 16:46

https://www.lifegate.com/veganism-in-india
Daar wordt die 20% echt vegan wel gehaald, groeiende groep maar nog steeds een minderheid (Ghee ook moeilijk plantaardig te vervangen met aangezuurde ongezonde margarine als slechter smakende alternatief).
Vegan 'kazen' in India zelf mogelijk? Voorbeeld!
(ps mag je humus geen 'vegan kaasspread' noemen?)

Huib Stam
Huib Stam Schrijft alleen nog over mooie dingen
  • #5
  • 16 jan '23
  • 11:04

Carolien #2 heeft gelijk. Het verschil laat zich eenvoudig verklaren. 'Vegan' is voor veel consumenten een keurmerk geworden. Men eist dat bijvoorbeeld vleesvervangers vegan zijn en niet alleen vega. Over de verdere eetgewoonten van deze kritische consumenten zegt het niets. Het zijn vaak flexitariërs, die zekerheid over de herkomst van hun voedsel willen hebben. Een heel gezonde instelling, waar je geen veganist voor hoeft te zijn. Ook zijn er in de VS meer mensen die kosjer eten dan geloofsgenoten die zich om religieuze redenen aan die strenge spijswetten houden. Noem het nutritionele appropriatie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.