Vanaf 1 augustus kun je bij IKEA ook 100% plantaardige Zweedse balletjes eten of meenemen uit de Swedish Food Market. De Huvudroll ziet er hetzelfde uit als de vleesvariant, zouden net zo goed moeten smaken én zijn lager geprijsd dan de vleesvariant. Overal elders is plantaardig nepvlees doorgaans duurder dan echt vlees.

"Het is IKEA gelukt om de lekkere smaak, malsheid en sappigheid van het gehaktballetje na te bootsen, zonder de toevoeging van vlees”, aldus Marcel Ruttgers, IKEA Food Manager Nederland.

Het Zweedse woonwarenhuis wil vleeseters op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de smaakrijkdom en duurzame aspecten van plantaardige voeding. De Huvudroll is gemaakt van erwteneiwit, haver, aardappel, ui en appel. Volgens IKEA is de ecologische voetafdruk 96% kleiner dan de die van de vleesvariant. Nederland heeft de primeur, de rest van de wereld volgt later.

IKEA hoopt dat het nieuwe Zweedse balletje minstens zo geliefd wordt als de vleesvariant. Jaarlijks verkoopt het woonwarenhuis wereldwijd meer dan een miljard gehaktballetjes. De toevoeging van het plantaardige balletje aan het assortiment kan daardoor een fikse impact hebben. IKEA wil in 2030 klimaatpositief zijn. In de Nederlandse restaurants moet eind dit jaar een kwart van het foodaanbod plantaardig zijn. Je kunt bij IKEA al een plantaardig softijsje krijgen en inmiddels kiest 10% van de klanten voor de veggie dog.

UPDATE 19 juli 14u13

Jan ten Cate wijst ons op twitter op een eveneens betaalbaarder alternatief.


We checkten het en hij heeft gelijk: de echte kipschnitzel is duurder dan de veganversie.
IKEA - IKEA plantaardig balletje
  • Deel
Druk af