De Noordzee is betrekkelijk ondiep. Daardoor werkt klimaatverandering sneller door in het zeemilieu. Wetenschappers voorspellen dat de temperatuur van het Noordzeewater over 50 jaar met 1,8 graad Celsius zal zijn opgelopen. Dat is slecht nieuws voor veel voorkomende vissoorten als schelvis, schol en tongschar. Hoewel met name de schol goed tegen visserijdruk kan, is warmer zeewater weer een totaal nieuwe uitdaging voor de visserij.
Vermoedelijk zullen de populaire koude minnende vissen worden vervangen door wamteminnende soorten als sardines en inktvis. Dat denken wetenschappers van de University of Exeter op basis van onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature Climate Change.

'Platvissen krijgen het echt moeilijk'
Warmer zeewater laat vissen migreren. Dat liet bijvoorbeeld de makreel duidelijk zien. Het dier trok van zijn traditionele visgronden naar de wateren rond IJsland. Dat leidde zelfs al tot een heuse Makreeloorlog.
Andere soorten, met name platvissen, kunnen zich niet zo goed verplaatsen. Zij zijn gebonden aan de relatief platte en zanderige bodem van de ondiepe Noordzee. "Ze krijgen het echt moeilijk", zegt dr. Stephen Simpson, een van de onderzoekers op BBC News. "Als ze hun habitat en dieet niet aan weten te passen in de komende 20 tot 30 jaar, of zich aanpassen aan 2 graden opwarming - en dat is geen kleine opgave - zullen er veel minder platvissen komen."

Lokale vis vangen en eten betekent dat de Britten anders moeten gaan eten
Uit het onderzoek, waarbij lange termijn gegevens over visbestanden in de Noordzee (schelvis, heek, tongschar, schol en schar) naast klimaatmodellen voor de komende 50 jaar gelegd werden, kwam ook goed nieuws. 'Nieuwe' soorten, zoals zonnevis, rode mul, poon, sardines, ansjovis, pijlinktvis en octopus zullen de plaats van de platvissen komen innemen. "Als we leren deze vissen te eten, kan de Britse visserij heel productief worden. Het betekent wel een verandering in het Britse dieet, als we lokale vis willen vangen en eten", vult Simpson aan. Voor Nederlanders geldt precies hetzelfde, al zijn wij geen echt visetend volk.

Britten moeten echter vrezen voor hun traditionele 'fish and chips'. Of in plaats van schelvis voortaan gegrilde sardientjes bij de chips eten. Ook lekker.

Fotocredits: 'Fish and chips', sstrieu
Dit artikel afdrukken