Zo kan het ook komen dat we ons amper bewust zijn van de invloed van ons landbouw- en handelsbeleid op landen buiten Europa. Hoewel het argument dat we als Nederland een morele verplichting hebben de wereld te voeden om de zoveel tijd weer opduikt, is de tragiek dat we die mondiale voedselzekerheid juist ernstige schade toedoen. Door Afrikaanse markten te overspoelen met goedkope bulkproducten, heeft de Afrikaanse landbouw – buiten voor export geproduceerde cash crops – amper een kans zich te ontwikkelen (lees bijvoorbeeld deze ontluisterende reportage van Politico Europe). Het argument dat de Europese landbouw nu eenmaal inherent efficiënter is gaat daarbij niet op: die efficiëntie is het gevolg van decennia aan marktbescherming, overheidssteun en kennisuitwisseling, precies die zaken waar Afrikaanse landbouwers nu behoefte aan hebben. Het is alsof een Amerikaan in de jaren ’50 zou hebben gezegd dat het de moeite niet loont in de Europese landbouw te investeren, omdat die kleine, inefficiënte boeren toch nooit met de Amerikaanse landbouw zouden kunnen concurreren.
Wat moet er gebeuren om deze situatie te veranderen? Allereerst moeten we Afrikaanse landen toestaan hun markten op regionale schaal te organiseren en te beschermen, zoals Europa dat vanaf de jaren ’60 ook heeft gedaan. Ten tweede dienen we sterker in te zetten op de export van kennis en hoogwaardige technologie in plaats van bulkproducten. Dat is niet alleen goed voor onze agro-food sector, maar draagt ook sterker bij aan mondiale duurzame ontwikkeling. En ten derde dienen we meer druk te zetten op Afrikaanse regeringen om in hun landbouw te investeren. Hoewel de lidstaten van de Afrikaanse Unie zich in 2003 middels de Maputo Declaration committeerden aan een allocatie van 10% van publieke middelen aan landbouwinnovatie, is slechts een klein aantal lidstaten die belofte tot dusverre nagekomen.
Zolang we wél over migratie en ineffectieve ontwikkelingshulp klagen, maar niet bereid zijn de incoherenties van Nederlandse en Europese beleidskeuzes te bediscussiëren, hebben we boter op het hoofd. Het wordt daarom tijd om de invloeden van ons voedselsysteem op de rest van de wereld, en andersom, een prominentere plek in het publieke debat te geven. Laten we het Nederlandse internationalisme doen herleven.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het idee erachter is zeer sterk. De ongelimiteerde dump van minderwaardig "voedsel" in Afrika leidt, naast de vernietiging van lokale markten, tot de double burden van ondervoeding en overgewicht. Te veel calorieën, te weinig nutriënten. Invoerheffingen zouden zeker een positieve invloed kunnen hebben.
Of het IMF dat toestaat is weer een ander verhaal.
Er wordt in de reacties verwezen naar de twee boeken van Niek Koning en Henk Breman. Beide nuttige boeken in deze context.
Ik heb eerder commentaar gegeven op deze beide boeken. Zie onderstaande links.
Betreffende het boek van Niek Koning:
Van Eijk T. (2017). Toekomstige voedselzekerheid vereist onorthodoxe landbouwpolitieke keuzes en mentale transformatie. Civis Mundi digitaal # 53, december 2017.
http://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=3731
Betreffende het boek van Henk Breman:
Ned. samenvatting van commentaar op Breman boek Toon
https://toon-van-eijk.nl/wp-content/uploads/2019/12/Ned.-samenvatting-van-commentaar-op-Breman-boek-Toon.pdf
Als Ghana onderhandelt met de Wereldbank, is dat een gelijke strijd?
Het neoliberale model is Afrika min of meer door de strot geduwd.
Dat de EU geen probleem had met het hogere tarief wist ik overigens niet. Valt me mee.
Maar in de EPA die de EU sloot met West Afrika zijn zulke tarieven, voor zo ver ik weet, niet toegestaan.
Wouter v.d. Weijden Ok, ik heb wel begrepen dat de EU geen probleem had met een hoger tarief. En de Ghanezen zijn zelf met de Wereldbank in zee gegaan. Er wordt zo'n 56 miljard euro aan Afrika gegeven per jaar door westerse overheden en de wereldbank om het ook even in perspectief te zetten: https://www.oecd.org/dac/financing-sustainable-development/development-finance-data/Africa-Development-Aid-at-a-Glance-2019.pdf. Dat vind ik echt prima, en ik vind het ook prima dat we EPAs hebben en dat we rekening houden met de belangen van AFrikaanse sectoren, maar wanneer is het genoeg? Het is soms kiezen of delen, of je krijgt een lening/subsidie of je gebruikt het niet, maar er zitten altijd voorwaarden aan. Ik vind dat de Ghanezen en Afrika zelf slimmer moeten zijn als ze dat soort afspraken aangaan, en het geld dat ze ontvangen inzetten om hun eigen sector op poten te zetten (wederom Maputo) of andere manieren moeten vinden om hun sectoren te steunen.
En laten we ook, om het even in perspectief te plaatsen, niet vergeten dat het GDP per capita in Ghana (als vb) sinds 2000 verdrievoudigd is. Dus we niet doen alsof ze niet vooruit gaan en dat wij ze daarbij niet helpen. Je kan dus ook andersom redeneren dat onze kaders en hulp grosso modo leidt tot resultaten.
Luc, nee, natuurlijk moeten wij niet bedenken, laat staan opleggen, wat goed is voor Afrika.
Maar dat doen we nou juist wel. Bijvoorbeeld als we Afrikaanse landen verhinderen hun grenzen te sluiten voor goedkope producten die hun boeren bedreigen.
Voorbeeld: Ghana wilde in de jaren nul een tarief zetten op kippenpoten uit de EU, waar de plaatselijke kippenhouders niet tegen konden concurreren. Prompt dreigde de Wereldbank om kredieten in te trekken.
Zulk afgedwongen neoliberalisme is killing voor Afrika. Niek Koning kan je legio andere voorbeelden geven.