Kliekjeskoken met Karin. Niet alleen Karin Luiten, nee, heel Nederland is in de ban van kliekjes. Althans, dat is de bedoeling van de nieuwe SIRE-campagne die beoogt om voedselverspilling tegen te gaan. Maar nou echt. Want we weten het wel, maar eten er niet naar. Het toverwoord? Inspiratie.

Kliekverwerkingsmedium bij uitstek: soep
Het allermakkelijkste kliekverwerkingsmedium is en blijft soep. Alles wat mottig onderin de groentela ligt te verpieteren kan erin. Heus, hoe lelijker, hoe beter. Maar de kunst is om er niet een bah-het-is-zeker-weer-eind-van-de-week-ouwe-meuksoep van te maken, maar de boel te transformeren in iets lekkers. Bij de lancering van de campagne (die bizar genoeg vergezeld ging van hoogst onkliekerige boterhammen met kaas, maar dit terzijde) liet meesterkok Angélique Schmeink twee trucs zien om restjessoep wat op te cheffen. Maar daar kom ik zo op.

'Recept'
Omdat iedereen andere restjes in de koelkast heeft, is dit ‘recept’ niet meer dan een indicatie.
Begin altijd met een ui fruiten. Kost niks, veel smaak. Naar keuze in olie of boter. Dan alle andere aanwezige rauwe groente erbij, in stukjes gesneden. Denk: bleekselderij, knolselderij, wortel, pastinaak, pompoen, zoete aardappel, courgette, kool et cetera. Pas wel op met rode kool of zwarte peen, dat geeft een wat onsmakelijke kleur aan het eindresultaat. Alle groente vooral even aanfruiten, ook weer om de maximale smaak eruit te halen.

Wat altijd goed werkt: een lepeltje kerrie, niet alleen voor de smaak, maar ook om ervoor te zorgen dat de boel qua kleur een beetje opfrist. Kurkuma/koenjit kan ook. Vervolgens bouillon of kokend water met een blokje erbij (ja, kom op jongens, dat mag best). Nog een half blik kokosmelk over? Kan er ook bij. Net als dat zielige bonkje gember. Wie verse kruiden paraat heeft (peterselie, lavas, tijm, rozemarijn) weet uiteraard ook wat hem of haar te doen staan. Vervolgens de hele boel 10-15 minuten laten sudderen. Nog kliekjes gare groente over? Die op het laatst ook erin en even goed meewarmen, zeg nog eens 5 minuten. Dan de hele boel pureren. Helemaal of gedeeltelijk, geheel naar eigen voorkeur. Te dik? Kokend water erbij. En dan vooral proeven en op smaak brengen. Met peper en zout, maar denk ook eens aan een kneepje citroen, wat Worchestershiresaus of Japanse sojasaus.

kliekjessoep met cheftruc


Chefstrucjes
Serveren met een ferme zwiep lekkere olijfolie erover doet het altijd goed, maar als je de boel een beetje wilt opcheffen pureer je met de staafmixer wat peterselie en/of basilicum met olijfolie en sprenkelt dat erover. En dan nog een versiertip, ook geleerd van Angélique: broccoli erover raspen. Gewoon rauwe broccoli. Mocht je die niet in huis hebben: in mijn geval werkte het ook goed met bloemkool. Ziet er gezellig uit en geeft bovendien een lekker fris accent. En het stronkje dat overblijft? Dat mag de volgende keer in de soep.

Je vindt meer van Karin op haar site kokenmetkarin.nl.

Fotocredits: Karin Luiten

Dit artikel afdrukken