Deze week presenteerde milieuorganisatie International Union for Conservation of Nature (IUCN) IUCN de nieuwe 'Rode Lijst' op een VN-conferentie in Cancun. Op de lijst staan nu 85.604 diersoorten, waarvan er 24.307 worden bedreigd met uitsterven.

233 bedreigde 'wilde' voedselgewassen
Voor het eerst zijn 233 wilde varianten van voedselgewassen opgenomen, van gerst en kikkererwten tot zonnebloemen en mango's. Van bijna alle gewassen die de mens is gaan verbouwen, komen nog wel één of meerdere varianten in het wild voor. Sommige hiervan, zoals de wilde asperge en wilde zonnebloem, blijken met uitsterven bedreigd, andere, zoals de Kalimantan-mango, zijn in het wild al uitgestorven.

Urbanisatie
De belangrijkste bedreiging voor zowel de plant- en diersoorten op de lijst is dat hun natuurlijke habitat verdwijnt, door de toenemende urbanisatie en uitdijende landbouw. Deskundigen maken zich ongerust over het verdwijnen van de wilde voorouders van onze moderne gewassen. In het genetische materiaal van de wilde varianten zijn bijvoorbeeld eigenschappen te vinden die de soort beter bestand maken tegen ziekten of droogte, zorgen voor een betere voortplanting of hogere opbrengst.

"De wilde familieleden van voedselgewassen hebben in toenemende mate te lijden van urbanisatie, fragmentering van hun habitat en intensieve landbouw, en waarschijnlijk ook nog klimaatverandering", zegt Kevin Butt, van Toyota Motor North America. Toyota is partner van IUCN in het onderzoek naar de voedselgewassen. "We moeten dringend onze kennis van deze soorten vergroten, willen we deze vitale genenpool behouden voor de verbetering van voedselgewassen."

Klimaatverandering
Dat de impact van klimaatverandering reëel is, blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in PLOS Biology. Wetenschappers onderzochten 976 planten- en diersoorten waarvan al bekend is dat zij hun leefgebied opschuiven naar koelere (of hogergelegen) gebieden. Bij 47% blijkt al sprake van 'lokaal uitsterven'. Bij tropische soorten bleek lokale uitsterving twee keer zo vaak voor te komen als bij soorten die in gematigde klimaatzones leven. Dat is zorgwekkend, omdat de opwarming van de aarde tot op heden nog tot 1 graad beperkt is gebleven maar een verdere opwarming voorstelbaar is.
Dit artikel afdrukken