Eerder deze week berichtte Foodlog over Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat restauranteten zelfs nog ongezonder is dan fastfoodeten. Dat komt doordat mensen buiten de deur eten zouter, vetter en gesuikerder eten dan ze thuis zouden doen. Daarbij komt dat we in een restaurant nog makkelijker teveel eten dan bij McDonald's of BurgerKing.

'Te vet, te zout, te veel, te vaak'
Op Foodlogs Facebookpagina ontstond een levendige discussie. Het onderzoek zou niet naar de Nederlandse situatie vertaald mogen worden, stelden diverse reageerders. Bovendien zou je restaurants niet met snackbars mogen vergelijken. Culinair journalist Hiske Versprille pikte het bericht ook op en ging op onderzoek uit. In Het Parool concludeert ze vandaag: het Amerikaanse onderzoek geldt ook voor Nederland.

Versprille stelde twee 'standaard' restaurantmenu's op. Het ene bestond uit 'brood met kruidenboter, paddenstoelensoep, biefstuk van de haas met frites en mayonaise, chocolademousse' en 2 biertjes. Het andere menu was 'focaccia (2 sneetjes) met olijfolie (2 el), halve bol mozzarella, 150 gr tomaat, olijfolie (2 el), glas prosecco, cannelloni met spinazie en ricotta uit de oven, tiramisu, glas witte wijn, cappucino'. In beide gevallen telt dat op tot 2.500 calorieën, het maximum aanbevolen aantal voor een hele dag voor een gezonde man.

Het is zeker zo dat de restaurantcultuur ook hier aanzet tot overeten. De porties zijn regelmatig véél groter dan mensen thuis ooit zouden maken, vooral die van vlees en desserts
Restaurantcultuur zet aan tot overeten
Een Big Mac Menu bij McDonald's met cola en een caramel sundae als toetje, komt op 1.500 calorieën. Een typische Febomaaltijd met een kroket, patatje met en milkshake levert 1.400 calorieën op. Versprille ging te rade bij Jaap Seidell, voedingshoogleraar aan de VU. Hij vindt de uitkomsten van het Amerikaanse onderzoek niet zo verbazingwekkend. Weliswaar is hij het eens met de stelling dat je Amerikaans onderzoek niet zomaar kunt vertalen naar Europa. "Maar het is zeker zo dat de restaurantcultuur ook hier aanzet tot overeten. De porties zijn regelmatig véél groter dan mensen thuis ooit zouden maken, vooral die van vlees en desserts. Gasten onderschatten wanneer ze uit eten gaan eigenlijk altijd hoeveel ze binnenkrijgen. Ze zitten lang aan tafel en eten meerdere gangen. Dat wordt ook aangemoedigd: kom, we nemen ook nog een toetje, gezellig. Het tikt allemaal ontzettend aan."

'Vet en zout is lekker'
Dat restauranteten méér, vetter en zouter is dan je zelf bereide maaltijd klopt ook. Koks ontlenen status aan hun 'hoog op smaak zijnde' (lees: zoute) vlees en visgerechten. Groenten zijn niet 'hot', al zijn er restaurants die juist inzetten op een pure keuken met veel of alleen maar groenten. Luc Kusters van restaurant Bolenius zegt het zo: "Er moet echt een cultuuromslag plaatsvinden. Ik zie het bij heel veel collega's, van topkeukens tot eetcafés: vlees, vis en sauzen maken heeft status. Groenten zijn een bijgerecht, áls je ze al krijgt. Bovendien is de weelderige Franse keuken nog altijd de standaard - het gebruik van heel veel room en boter gaat gedachteloos, bijna automatisch."

Tips voor gezonder restaurantbezoek
Professor Seidell heeft tips voor een gezonder restaurantbezoek. "Restaurants zouden gasten kunnen laten kiezen of ze een menukaart met voedingswaardetabel willen, of zonder. Andere stappen in de goede richting zijn de mogelijkheid halve porties te bestellen - daarvan zijn de meeste restaurants nu nog volstrekt niet gediend - of het gebruik van doggy bags, zodat mensen niet het gevoel hebben dat ze alles móeten opeten."

Fotocredits: 'La Folie', Tournedos Rossini met madeira-truffelsaus, kennejima
Dit artikel afdrukken