Op een eendenboerderij in Yorkshire is vogelgriep vastgesteld. De BBC suggereert een link met de uitbraak in Hekendorp door beide gevallen in zijn bericht uitgebreid te bespreken. Dat voert vooralsnog te ver.

'Geen gevaar voor de volksgezondheid'
Officiële autoriteiten verklaren dat het in ieder geval niet om de gevreesde H5N1 variant gaat. In Yorkshire is wel sprake van een H5, maar niet van de gevaarlijke N1 lijn in het virus, meldt Reuters. Het lijkt dus ook geen verband te houden met de H5N8 lijn in Nederland. Het hoofd van de veterinaire dienst zei op de BBC radio dat het virus niettemin hoog pathogeen is, maar volgens de huidige stand van kennis geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Angst
De in Nederland gevonden H5N8 variant kostte in Azië het leven aan miljoenen dieren. Zowel Nederland als Engeland tellen grote concentraties commercieel gehouden kippen en zijn dus beducht voor de gevolgen. Angst voor de gevolgen voor zowel de kippenhouders - die hun bedrijven op slot zien gaan door vervoersverboden - als de volksgezondheid komen naar boven. Gisteren twitte SP-Tweede Kamerlid professor Eric Smaling:Fotocredits: ANGELOUX
Dit artikel afdrukken