Da's 18 jaar ziekte en eerder dood versus maar 9 mindere jaren. Het dubbele. Er is dus echt iets aan de hand en het ligt aan de hoeveelheid en het soort eten dat mensen naar binnen werken. Slimme mensen redden zichzelf en eten niet alles wat ze zien. Domme wel. Zij zijn kanonnenvoer, inkomsten, voor de voedingsindustrie. Die wil immers dat er steeds meer verkocht wordt. Desnoods met labels als Light, minder vet of Vinkje. We moeten dooreten en steeds meer eten, want anders wordt het duurder en dan kopen we er minder van.

Ons kabinet ondersteunt die gedachte. Mensen, zegt het, zijn immers vrij en mogen zelf kiezen of ze zichzelf eerder ziek en dood eten. Dat doen ze dan ook bij bosjes, dat snapt u vast wel.

In de Volkskrant van zaterdag jl. geeft de Utrechtse filosoof Rutger Claassen aan dat het huidige kabinetsbeleid uitgaat van een beperkt begrip van keuzevrijheid. Hij maakt het verschil tussen negatieve en positieve vrijheid. Bij negatieve vrijheid mag de burger het allemaal zelf uitzoeken. In die wereld redden de sterksten en slimsten zich wel. Bij een positief vrijheidsbegrip helpt de overheid de niet zo snuggeren of handigerds bijna net zo slim of handig te worden als degenen die dat van nature zijn. Ben je dat, dan kun je kiezen wat beter voor je is.

En daar zit dus het probleem: wie moet je helpen als niet iedereen gelijk is? En hoe laat je opvoeding niet doorschieten in eindeloze bemoeizucht? De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg deed een aantal suggesties. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het preventiebeleid van gezondheidsminister Schippers die echter niet wil spreken over de voorstellen van de Raad. De Raad wil betuttelen door echte preventie: een matige vettax die niet zal werken maar waarvan de opbrengsten worden ingezet om de voortdurende verleiding tot eten te beteugelen. De minister wil dat niet, ook al kost dat straks fors meer gezondheidskosten in de laatste jaren van het leven van verreweg de meerderheid van onze medemensen. Er zijn nu eenmaal meer bakken meer dommerds dan slimmerds.

Democratie betekent ook niet gelijken helpen gelijker te worden. Daar wil ons kabinet niet van horen omdat het opvoeden en weerbaar maken verwart met betuttelen. Onder het mom van de gelijkheid en keuzevrijheid van mensen, bevestigt ons kabinet hun ongelijkheid en kwetsbaarheid.

Domme dikkerds eten lekker door en zorgen goed voor de economie. Daarom mogen ze kiezen. Ze zijn koopvee. Niet- en minder-eters zijn niet goed voor de economie. Of dat klopt valt nog te bezien, maar zo denkt het kabinet. Anders zou het wel beter nadenken over wat vrijheid, gelijkheid en broederschap betekenen.

Fotocredits: Tony Alter
Dit artikel afdrukken