Supermarkten hebben te maken met minder inzetbaar personeel vanwege omikron-quarantaines. De in aantal snel oplopende, maar milde en in veel gevallen zonder Covid-19 verschijnselen verlopende besmettingen laten grote delen van het winkelpersoneel uitvallen.

De koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) voor detailhandelsformules meldt dat haar leden de werkroosters voor het personeel niet meer gevuld krijgen. Het CBL roept de regering op om de quarantaineregels te versoepelen om de schappen niet leeg te laten raken. Volgens het CBL moeten soms hele versafdelingen zoals die voor brood of groente en fruit sluiten omdat er te veel personeel uitvalt. "Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling", zegt directeur Marc Jansen van het CBL. "We gaan echt zien dat schappen leeg beginnen te raken."

De regering versoepelde vorige week de quarantaineregels deels. Mensen die minimaal een week geleden hun boosterprik hebben gehad en geen coronaklachten hebben, hoeven voortaan niet meer in isolatie als ze contact hebben gehad met iemand die besmet is.

Volgens het CBL is deze aanpassing geen oplossing voor de vele jongeren die in supermarkten werken. Jongeren onder de 18 jaar krijgen nog geen boosterprik. Het CBL pleit er daarom voor dat medewerkers – ook diegene zonder vaccinatie of booster - vrijgesteld worden van quarantaine na contact met een besmet persoon, op voorwaarde dat ze klachtenvrij zijn.

Ook in de versverwerkende industrie treden personeelstekorten op. Met name slachters melden problemen en verstoringen van hun productielijnen door tekorten.
Reageer
  • Deel
Druk af