Het Brabants Dagblad zocht voor het eerst uit hoeveel carnavalsgangers In Den Bosch uitgeven en waaraan.

In 5 dagen geven 400.000 carnavalsvierders alleen al aan drank, eten, kleding, overnachting en vervoer ruim €25 miljoen uit in de carnavalshoofdstad van Noord-Brabant. Gemiddeld geeft een Bossche carnavalsvierder €31 per dag uit aan drank, waarvan bijna €24 aan bier. Volgens het Brabantse carnavalsonderzoek geeft de helft van de carnavallers meer dan €50 per dag uit aan drank. Bij 5% gaat er meer dan €200 per dag doorheen.

Voor een biertje tikken carnavalsvierder 35% meer af dan 5 jaar geleden, schrijft Metronieuws. Omroep Brabant berekende dat je in Brabant nu gemiddeld €2,90 betaalt voor een glas bier tijdens carnaval. Met uitschieters naar beneden (€2 in Cranendonck) en naar boven (€3,75 in Eindhoven). In meer dan de helft van de Brabantse gemeentes is de prijs voor pils gestegen.

In Limburg vinden de carnavalsgangers het bier duur geworden. Sommigen stappen daarom de grens over.

Die prijsstijgingen zijn volgens de Nederlandse Brouwers dan ook, samen met de slechte zomer, dé reden voor de dalende bierverkopen. Zowel kroegtijgers als thuisdrinkers bezuinigen. In 2023 werd ruim 11,5 miljoen hectoliter bier verkocht, 5,6% minder dan in 2022. Vóór corona, in 2019, was dat nog 12,1 miljoen hectoliter. Ook stopten er voor het eerst in 20 jaar meer brouwerijen dan dat er begonnen.

Wel kiest de Nederlandse bierdrinker vaker voor een speciaalbiertje met een lager alcoholpercentage. Maar de dit jaar ingevoerde verbruiksbelasting dreigt de boel te versjteren, waarschuwt Nederlandse Brouwersvoorzitter Fred Teeven. De afgelopen 10 jaar was alcoholvrij de groeimotor van de Nederlandse bierverkoop. Maar de verwachtingen voor 2024 zijn somber. De 'verantwoord genietende bierdrinker' zou met rust gelaten moeten worden, volgens Teeven. "Als de overheid serieus is over de rol van alcoholvrij bier in het kader van preventie, dan moet alcoholvrij bier worden vrijgesteld van de frisdrankenbelasting.”

Of de carnavalsvierder er de komende dagen minder bier om zal drinken, is de vraag. Misschien moet hij wel even slikken bij het openen van zijn bankrekening volgende week. Een après-skiënde kennis van schrijver dezes schrok zich vorige week rot bij het zien van de afrekening van een rondje in het café: €200.
Dit artikel afdrukken