imageDit zal veel lezers goed doen.

Sinds kort ligt er in Nederland en België een nieuw soort wortel bij de groente-specialist in de winkel. Het betreft een variëteit die in Amerika teruggewonnen is door kruising van eeuwenoude gewassen. Een Amerikaanse professor die ontdekt had dat de oude donkere variëteiten veel meer (40%) beta-caroteen bevatten dan de huidige oranje rassen, stond aan de wieg van deze ontwikkeling. Dit betekent dat de consumptie van een paar wortels per dag voldoende is om in onze dagelijkse behoeft aan beta-caroteen te voorzien, wat omgezet wordt in vitamine-A. Een gebrek aan vitamine-A kan leiden tot nachtblindheid of volledige blindheid, wat vooral tropische landen veel voorkomt. Vanwege deze kwaliteiten noemde men de wortel betasweet , om te benadrukken dat naast het gezondheidsaspect de wortel ook erg lekker zoet is en rauw gegeten een fijne smaak heeft. BetaSweet wordt geïmporteerd door de Venlose groente- en fruithandel Langfruit. Het is beschikbaar van half september tot eind april, juist de periode dat we wat extra vitaminen goed kunnen gebruiken.

bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken