Volgens de minister hoeft de VVD niet zo bang te zijn voor concurrentie omdat er maar weinig eieren zonder importheffing de Europese Unie in mogen. Voorts zegt ze dat Oekraïne krachtens het Associatieverdrag met de EU zijn houderijsystemen voor legkippen in fasen tot 2021 zal aanpassen aan de Europese normen. Op de verpakking van de Oekraïense kooi-eieren die in de EU worden verkocht, moet worden vermeld dat 'onbekend' is hoe ze geproduceerd zijn.
Maar 3.000 ton
In totaal mag nu een jaarlijks tariefvrij quotum van 3.000 ton Oekraïense tafeleieren worden geleverd . Daarnaast is er een quotum voor eieren en ei-producten dat in een periode van vijf jaar geleidelijk wordt verhoogd van 1.500 tot 3.000 ton per jaar. In 2017 is tot op heden circa 20% van het quotum voor eieren gebruikt en circa 37% van het quotum voor eieren en ei-producten. In de EU wordt jaarlijks 7,25 miljoen ton eieren geproduceerd. De positie van de Nederlandse of Europese leghenhouder wordt dan ook niet of nauwelijks beïnvloed, concludeert de minister.
Doosje met fantasienaam
De eierexport van Oekraïne is de Nederlandse boerenorganisaties en de liberale handelspartij VVD al jaren een doorn in het oog. Toch is het maar zeer de vraag of de EU de straks aan Europese welzijnseisen aangepaste houderijsystemen nog met niet-conformiteitsargumenten en tariefmuren van de Europese markt kan weren. Dat zal de concurrentiepositie van merkloze scharreleieren uit Europa verslechteren. De productie van slachtkuikens in Oekraïne ligt circa 40% goedkoper dan in Nederland. Er is geen reden om aan te nemen dat ook EU-conforme eieren niet tegen soortgelijke lagere kosten in Oekraïne geproduceerd kunnen worden.
De consument kijkt ongetwijfeld sceptisch aan tegen 'onbekende' eieren, maar waarom zou hij tegen Oekraïense 'scharreleieren' zijn? Die voldoen immers aan zijn eisen, maar zijn een eind goedkoper en doen het ook prima in een doosje met een fantasienaam zoals de eierhandel die verzorgt voor de Europese supermarkten.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gaan ze misschien in de koekjes o.i.d.
Theo Cijfer matig heb je gelijk, maar het gaat me om het principe. Heb de indruk dat supermarkten reageren en regeren vanuit hun business/verdien model en ons laten denken dat ze begaan zijn met, en vul maar in.
NL valt net buiten de top 20 van alle eierproducerende landen. Ukraine staat met 19.000 miljoen stuks op de 6e plaats. Van de 12.000 miljoen hier jaarlijks geproduceerde eieren gebruiken we er zelf 3000 miljoen en de rest verdwijnt over de grens.
Die 50 miljoen bedreigende eieren uit Ukraine zijn geen concurrentie maar kinnesinne.nl — in de supermarkten vind je ze nooit meer terug: 1,67% waar hebben we het over?
Ik dacht dat er in Nederland geen kooi-eieren meer verkocht mochten worden?
Als consument verwacht ik dan toch ook geen 'onbekende' eieren die eigenlijk kooi-eieren zijn?
#1 Arnold, Zeker zo interessant is ook wat de waarde is van de roep uit de sector:
Hier kooi eieren verbieden maar ‘elders’ niet:
A) Er is dus een importtariefmuur
B) Vrije invoer wordt niet volledig benut zo lees ik hierboven
C) Geen overvloed van eieren op ‘onze EU markt’ ondanks onze "dure kostprijs".
D) ‘Elders’ komt op gelijke voet te staan met “ons” per 2021
Zit dus wel snor met die bovenwettelijke eisen, die beïnvloeden onze** markt niet?
Is onze** EU of NL? Welk deel in NL deel in EU totaal van 7,25 miljoen ton eieren.