Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen, waaronder Elke Godden, Clara Cutello en Nathalie Dens, onderwierpen ruim 600 congresdeelnemers aan een test bij hun keuze voor snacks. Geen onderzoek dus in een steriele onderzoekssetting zonder ruis, maar in een meer natuurlijke, realistische setting.

De proefopstelling bestond uit 6 snackstands met elk 3 soorten snacks: studentenhaver, mini-snoeprepen en koekjes. Bij 2 stands waren geen gelabelde snacks neergezet; 2 andere vermeldden de calorie-inhoud per portie en per 100 gram en de overige 2 toonden de Nutri-Score van de snacks.

Volgens de onderszoekers lijkt het er toch op dat labels daadwerkelijk invloed kunnen hebben op onze snackkeuze. Dat zou vooral gelden voor de Nutri-Scorelabels. De calorie-informatie zoals rabiate Italiaanse lobbyisten en manipulatoren die promoten, lijkt niet genoeg om mensen gezonder te laten kiezen.

Bij de stands met en zonder calorielabels kozen de deelnemers vooral voor koekjes en snoeprepen. Het aantal calorieën per portie was ongeveer gelijk voor al die producten. De calorie-labels geven geen inzicht in de voedingswaarde van een product.
Bij stands met Nutri-Score-labels kozen de bezoekers duidelijk vaker de studentenhaver boven de koekjes. Opvallend: in de namiddag kozen bezoekers vaker chocoladesnacks, waarschijnlijk als een oppepper tegen in slaap vallen.

De Nutri-Score heeft volgens de onderzoekers om 2 redenen succes. De kleur- en lettercodes geven een duidelijk signaal af dat associaties oproept uit het dagelijks leven zoals resultaten op je rapport of een verkeerslicht. Tegelijkertijd werken ze als geheugensteuntje voor wie bewust bezig is met voeding.

De onderzoekers benadrukken dat etikettering alleen niet voldoende is. “Een etiket is slechts nuttig wanneer burgers degelijke kennis over gezonde voeding bezitten. Mensen hebben in de eerste plaats nood aan een set van eenvoudige vuistregels. Het Nutri-Score-systeem is alvast een gebruiksvriendelijke tool”, aldus Godden.
Dit artikel afdrukken