Op 6 juni van dit jaar berichtte Foodlog over The Bath Breakfast Project, een Brits onderzoek dat aantoonde dat het niet uitmaakt of je nou wel of niet ontbijt als je probeert af te vallen. De proefpersonen waren gezonde, volwassen mannen met een gewichtsprobleem.

Een advies zonder bewijs
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, beïnvloedt het overslaan van het ontbijt niet de calorie-inname later op de dag en heeft ook geen invloed op obesitas en hart- en vaatziekten.

‘Begin de dag met een goed ontbijt’ is het advies van het Voedingscentrum. Het metabolisme komt goed op gang en je zou later op de dag minder eten. Dat achterliggende idee is door heel dieet adviserend Nederland omarmd.

Maar er is dus geen bewijs voor. De uitkomst van de gerandomiseerde, gecontroleerde trial (de beste methode om zoiets te onderzoeken) was dat er na 16 weken geen verschil in gewicht was te zien tussen proefpersonen die elke ochtend trouw ontbeten, zij die niet ontbeten en een controlegroep, die het zelf mocht bepalen.

In de Nederlandse media is er niet of nauwelijks over bericht. Ook niet door websites die zich met deze materie bezighouden en zelf aanbevelingen over ontbijten doen, zoals het Voedingscentrum, Nieuws voor Diëtisten en Voeding Nu. In het buitenland ontstaat die discussie nu wel.

Toch een voordeel: meer energie
Het idee dat ontbijten gezond is, steunt op observaties en epidemiologisch onderzoek. Maar die uitkomsten worden vertroebeld door het gegeven dat ontbijteters vaak al een bewuste leefstijl hebben. Ze roken niet, gebruiken meer vezels en goede voedingsstoffen, minder vet en alcohol en bewegen meer dan niet-ontbijters.

Dat schrijven de onderzoekers in het vervolg van hun studie. Daarin onderzochten ze de gezondheid en energiebalans van slanke personen, die wel of niet ontbijten. Weer zagen ze geen verschil voor de (hart)gezondheid en het lichaamsgewicht.

Een duidelijke uitkomst was dat ontbijters ’s morgens meer energie hebben dan niet ontbijters. De onderzoekers suggereren dat de glucose uit het ontbijt, die niet-ontbijters missen, aanzet tot activiteit. Ook hadden ontbijters over de hele dag gemeten een gelijkmatiger glucoseniveau in het bloed.

Het onderzoek werd gehouden onder volwassenen en zegt niets over de voordelen van ontbijten voor (school)kinderen. De laatst genoemde bevindingen lijken het advies aan ouders te ondersteunen om hun kinderen een goed ontbijt te geven voor ze naar school gaan.

Fotocredits: A golden (medal) breakfast, uitsnede, Jamie In Bytown
Dit artikel afdrukken