Australische wetenschappers wilden weten in hoeverre zwangere vrouwen zich aan de Australian Dietary Guidelines hielden. Die komen in grote lijnen overeen met wat bij ons het Voedingscentrum adviseert in de Schijf van Vijf.

'Niet één'
De onderzoekers kwamen tot de verrassende conclusie dat niet één vrouw uit hun onderzoeksgroep van de meer dan 850 vrouwen die aan het onderzoek meededen zich aan de richtlijnen voor alle 5 groepen voedingsmiddelen hield. "De resultaten zijn nogal alarmerend", zegt onderzoeksleider dr. Lenka Malek op AFN. "We verwachtten dat er toch tenminste enkele vrouwen de richtlijnen voor alle voedingsgroepen zouden aanhouden, maar er was er niet één".

We verwachtten dat er toch tenminste enkele vrouwen de richtlijnen voor alle voedingsgroepen zouden aanhouden, maar er was er niet één
In totaal bleek 55% van de respondenten zich aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit te houden, 29% haalde de richtlijn voor zuivel, en voor elk van de overige groepen: groenten, granen en mager vlees, bleek minder dan 10% de richtlijn te halen.

Bewustzijn vergroten
De resultaten geven aanleiding tot bezorgdheid. "Een van de belangrijkste zorgpunten is dat 61% van de zwangere vrouwen van mening is dat zij een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon aanhouden", legt Malek uit. Het bewustzijn over wat gezond eten is, blijkt erg laag. Dat kan problemen opleveren. "Als zwangere vrouwen geloven dat ze al gezond en gebalanceerd eten, dan zullen ze niet gauw hun eetgewoonten veranderen om hier verbetering in te brengen."
Volgens Malek maken dat de bevindingen duidelijk dat aanstaande moeders zich bewuster moeten worden van wat daadwerkelijk een gezond eetpatroon is. Tevens pleit ze voor interventieprogramma's om zwangere vrouwen te helpen zich wel aan de richtlijnen te houden.

Nederland: onbekend
In Nederland onderzoekt het RIVM wat Nederlanders eten in de jaarlijkse Voedselconsumptiepeilingen. Daar wordt onderscheid gemaakt naar leeftijdscategorieën. In hoeverre zwangere vrouwen zich aan de richtlijnen gezonde voeding houden, is niet bekend. Het Voedingscentrum laat weten dat voor zwangere vrouwen wel een aantal extra aanbevelingen van toepassing is (geen alcohol, geen rauwmelkse kazen). Verder beveelt het zwangere vrouwen de Schijf van Vijf aan, zoals die voor alle volwassenen geldt.

Het onderzoek is verschenen in Public Health Nutrition.

Fotocredits: 'Me and Liz at Tilley's in Canberra', Tammy Nicholson
Dit artikel afdrukken