Afgelopen week riepen onder Nederlands voorzitterschap de 28 ministers van Volksgezondheid de EU-lidstaten op om te zorgen voor gezondere producten vanuit de levensmiddelenindustrie. De ministers denken aan herformulering van recepten zodat daar meer zout, suiker en vet uit verdwijnt. Tevens moeten porties kleiner worden gemaakt en moet ervoor gewaakt worden dat mensen niet per ongeluk toch meer calorieën binnenkrijgen.

Niet wachten
Luis Cantarell van Nestlé reageerde gisteren in Brussel op de ministers. “Vandaag hebben we 28 verschillende nationale oplossingen voor hetzelfde probleem. Dit vervangen door één krachtig, lange termijn EU-beleidskader zal een gelijk speelveld creëren en concurrentie aanmoedigen, om innovatie in voeding te stimuleren." Volgens een persbericht van Nestlé benadrukte Cantarell dat "de industrie nú moet handelen, en niet wachten op wetswijzigingen." Omdat 30% van de EU-bevolking zwaarlijvig is, roept Nestlé zijn concurrenten op meer te doen dan de wetgever verlangt.

Nestlé heeft volgens eigen zeggen 8.600 ton suiker uit haar voeding en dranken gehaald over de afgelopen twee jaar. Ook zegt het bedrijf 260 ton natrium en 440 ton verzadigd vet uit zijn producten te hebben gehaald.

Personalised nutrition
Het bedrijf kondigt aan in de komende maanden met nieuwe doelstellingen te komen op het gebied van voeding en gezondheid. Het bedrijf lijkt een nieuwe werkelijkheid te omarmen die niet meer van algemene doelstellingen uitgaat, maar van inzichten die gezonde voeding toespitsen op de persoon. Volgens Cantarell is "de volgende generatie voeding gebaseerd op wetenschap en persoonlijk. Zulke voeding kan een belangrijke rol spelen in het beheer en preventie van ziekten."

Personalised nutrition, zoals de nieuwerwetse opvatting over preventieve eetgezondheid bekend staat, kwam onlangs breed onder de aandacht door baanbrekende onderzoeksresultaten van de Israëlische onderzoekers Eran Segal en Eran Selinav die konden aantonen dat mensen heel verschillend op voeding reageren. Waar de één dik wordt van koekjes, blijkt voor de ander pasta een slecht idee.
Dit artikel afdrukken