Met het kort geding wil het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) voorkomen dat actievoerende boeren woensdag 18 december de supermarktdistributiecentra blokkeren. Dat zou volgens het CBL per dag €15 miljoen schade betekenen. "Wij willen boeren niet de mond snoeren en wij betreuren het te moeten procederen, maar het kan niet anders," aldus Richard de Haan, de advocaat van het CBL, in het AD.

"Nepnieuws," volgens de advocaat van de Farmers Defence Force, Erik van der Goot op de NOS. "FDF heeft dit nimmer zo gewild." Volgens de FDF was de gebruikte taal ('platleggen van de voedselbevoorrading') bedoeld "om de boel een beetje op te stoken" maar niet serieus - daarom stond er ook een smiley bij. De eis van het CBL zou dan ook niet ontvankelijk verklaard moeten worden.

Je kunt in dit land niet een ballonnetje oplaten en dan zeggen: haha, het was een grapje
In welke vorm de 'dynamische protesten' dan zullen plaatsvinden, wilde Van der Goot niet zeggen. "De uitkomst van het kort geding is van belang voor hoe we de acties gaan inrichten. Wij willen geen risico lopen op dwangsommen. We maken de acties woensdag om 06.00 uur bekend. De acties zullen rechtmatig zijn.’’ Duidelijk is dat de boeren van plaats naar plaats willen trekken en dat de actie gericht is op de supermarktbranche, volgens het AD.

Het CBL blijft bij de eis van een verbod op blokkades, op last van een dwangsom. Volgens De Haan zijn de plannen een stuk serieuzer dan wordt betoogd. "Je kunt in dit land niet een ballonnetje oplaten en dan zeggen: haha, het was een grapje”.

'Overeenkomst in de maak'
Vanochtend vond op het Catshuis ook 'een goed gesprek' plaats tussen vertegenwoordigers van diverse boerenorganisaties, premier Mark Rutte en minister Carola Schouten. Tijdens de 3 uur durende ontbijtbijeenkomst kwamen onder meer de alternatieven van de boeren voor het stikstofplan van het kabinet aan de orde. "Daar zijn we minutieus doorheen gegaan en we hebben gezegd wat we als kabinet kunnen doen. Op veel onderdelen zijn we dicht bij elkaar gekomen," zei Schouten na afloop. Ook Aalt Dijkhuizen van het Landbouwcollectief was te spreken over de bijeenkomst: "Er is een overeenkomst die in de maak is." De aanwezigen leggen de uitkomsten van het goede gesprek - waar ook 'indringend' is gesproken over de ongelukkige uitlatingen van FDF-voorman Van den Oever over boeren die als joden tijdens WO II zouden worden behandeld - nu aan hun achterban voor (inclusief de FDF). Daarna "wordt ook een besluit genomen over de acties die zijn aangekondigd voor woensdag," schrijft de NOS.

Update, 19.45 uur:
De Farmers Defence Force gaat woensdag actievoeren bij 45 distributiecentra voor supermarkten in heel Nederland, meldt de NOS. De boerenorganisatie heeft een brief gestuurd om de gemeentes in te lichten waar de distributiecentra gevestigd zijn. Dat moet omdat demonstraties vooraf moeten worden gemeld. Volgens de FDF zullen er bij elk distributiecentrum zo'n 200 tot 1.500 betogers aanwezig zijn. "Tijdens de actie zullen wij ons als bestuur zo veel mogelijk inzetten om de locatie zo min mogelijk te hinderen", aldus FDF.

Het Algemeen Dagblad meldt dat het kabinet op eieren loopt met de boeren. Praten, praten, blijven praten zou het devies zijn omdat de regeringspartijen VVD, CDA en CU veel boeren onder hun kiezers hebben.
Dit artikel afdrukken