De keuken van de toekomst is duurzaam en heeft geen plaats voor voedselverspilling. Dat vindt Ikea.

Voor sommigen is Ikea het symbool van onze wegwerpmaatschappij. Het woonwarenhuis blijkt echter wel degelijk een bijdrage aan een duurzamere wereld te willen leveren. Het bedrijf neemt zelfs het voortouw in de strijd tegen klimaatverandering. Een voorbeeld van verduurzaming is Ikea's project voor de keuken van de toekomst, een samenwerking tussen Ikea, Ideo en design-studenten van de universiteiten van Lund en Eindhoven.

In april kwam Ikea met de 'Concept Kitchen 2025' naar buiten. In die keuken van de toekomst presenteert Ikea innovatieve manieren om over 10 jaar bewuster en milieuvriendelijker te koken en te eten. Je vindt er onder meer een slimme keukentafel, een slimme compostbak en een slim wateropvangsysteem met bijbehorende, duurzame, kraan. Pfsk vertelt er meer over.

Vincent van Rheden ontwierp de 'Mindful Kitchen Tap', een slimme keukenkraan die doet wat mensen willen en het hen gemakkelijk maakt om hun milieu-impact te beperken.

Tik op de kraan
Met vloeiende bewegingen kan de gebruiker water besparen en direct zijn waterverbruik beperken. Een tik op de kraan zet het water aan en uit. Met handbewegingen is de stroming te veranderen. Beweeg je hand omhoog en de stroming neemt af, omlaag en er komt meer water uit de kraan. Warmer of kouder water krijg je door je hand naar links of rechts te bewegen. De gootsteenafvoer sluit automatisch als je de kraan aan zet en vangt zo al het water op. Als je de kraan dicht 'tikt' heb je als gebruiker twee mogelijkheden. Houd je de gootsteen rechts vast, dan loopt het water het riool in. Tip je 'm naar links dan wordt het water gerecycled en kun je het gebruiken voor bijvoorbeeld je planten of het toilet.

kraan from Vincent van Rheden on Vimeo.


Concept Kitchen 2025


Fotocredits: 'Mindful Tap Interaction', Concept Kitchen 2025
Dit artikel afdrukken