De Nederlandse start-up Ioniqa Technologies zegt 'de eeuwige PET-fles' te hebben ontdekt. Het bedrijf ontwikkelde een innovatief proces waarmee het in principe al het gebruikte plastic dat op aarde rondzwerft in zuivere grondstoffen om kan zetten.

"Het is nog niet eerder vertoond om dat betaalbaar te doen met dezelfde kwaliteit als vers plastic. De oliekraan kan uit voor de productie van PET-flessen", zegt CEO Tonnis Hooghoudt.

Het innovatieve proces van Ioniqa werkt met magnetische nanodeeltjes, die vervuiling uit vloeibaar gemaakt polyester-plastics filteren. Kleursortering is niet meer nodig, omdat de nanodeeltjes de kleurstoffen en andere verontreinigingen uit de vloeibare fractie halen, waarna er zuiver polyester overblijft dat meteen geschikt is als grondstof voor nieuwe frisdrankflessen of synthetisch textiel. De nanodeeltjes zijn zelf ook eenvoudig herbruikbaar.

Ioniqa is nu bezig de technologie te optimaliseren en wil in 2017 een commerciƫle recyclingfabriek opzetten, waarmee jaarlijks 10.000 ton laagwaardig gekleurd plastic omgezet kan worden in zuiver polyester. "We gaan de afvalketen uit", zegt Hooghoudt, "en echt terug naar grondstoffen."
Duurzaam Bedrijfsleven - Eindhovense start-up: "We hebben de eeuwige petfles ontdekt"
Reageer
  • Deel
Druk af