De Bretonse varkenshouders zijn woedend. De twee grootste kopers op de MPB, de grootste Franse beurs voor vrij verhandelbare slachtvarkens in Bretagne, weigeren daar nog in te kopen omdat de regering de prijs op €1,40 per kilo geslacht gewicht wil hebben. Daar kunnen zij hun export niet van laten draaien. Ze zouden dan toe moeten leggen op de prijzen die ze bij buitenlandse kopers realiseren. Buitenlandse varkens - waaronder Nederlandse - zijn stukken goedkoper en hebben dus de voorkeur van kopers, inclusief de onafhankelijke Franse vleeswarenfabrieken.

Het Nederlandse varken is op dit moment 38 cent goedkoper dan het Franse, het Duitse 28 cent. Nederland lijkt te dumpen, want Duitsland is van oudsher goedkoper
De boeren zitten hierdoor met overvolle stallen en eisen overleg. Dat zou vanmiddag plaats moeten vinden. Onduidelijk is nog of beide kopers samen aanwezig zullen zijn voor een overleg met minister Stéphane le Foll. Ook verderop in de week staan ontmoetingen met de minister gepland.

Nulnotering
Vandaag schrijft De Telegraaf dat onze Nederlandse boeren het meest malse varkensvlees van Europa maken, maar dat het helaas te duur is. De Brusselse overheid zou hen maar niet willen helpen om het te verkopen. In werkelijkheid wordt het Nederlandse varken volgens La Cooperl 38 cent goedkoper dan het Franse aangeboden. Het Duitse kan worden ingekocht voor 28 cent minder.

Nederlandse dumping?
Omdat het Duitse varken door een gunstiger kostprijssamenstelling van oudsher goedkoper kan zijn dan het Nederlandse, kunnen de prijsonthullingen van La Cooperl betekenen dat Nederland zijn overschotten probeert te dumpen in Frankrijk. Samen met het goedkopere Duitse varken zorgen onze slachters ervoor dat de notering voor een Frans varken op dit moment op €0 staat. Er is immers geen vraag naar te duur varken als er voldoende goedkoop in de markt is.

Update 19:05h: notering wordt hervat, verloop onzeker
Vanavond om iets voor half zeven kondigde minister Stéphane le Foll aan dat er een akkoord zou zijn bereikt waar de vleesverwerkers aan meewerken.Daarom wordt morgen de notering van de MPB hervat. Noch La Cooperl (19% van de beursomzet), noch Bigard (7% van de beursomzet) waren echter bij het maken van de afspraken aanwezig. Volgens de beursvoorzitter Daniel Picart in Le Figaro kan de beurs dan ook een beweging naar beneden maken. Volgens de agenda van Le Foll ontmoet hij morgen en overmorgen de directievoorzitters van La Cooperl en Bigard. La Cooperl geeft aan slechts een vrije prijsvorming te zullen accepteren. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat de door de boeren gewenste minimumprijs van €1,40 per kilo na overmorgen nog staat.Fotocredits: still, Le Figaro
Dit artikel afdrukken