Van alle Europeanen googelen Nederlanders het meest naar informatie over gezondheid en leefstijl, meldt het CBS. Dat is vaker dan Finnen, Denen, Duitsers en Zweden, die kort volgen.

In 2018 raadpleegde twee derde van de Nederlanders ouder dan 12 het internet voor deze onderwerpen. In 2012 was dat minder dan de helft. Hoogopgeleiden zochten vaker dan laagopgeleiden en jongeren vaker dan ouderen.

Een kwart van de Nederlanders ouder dan 12 jaar maakte in 2018 online afspraken met huisartsen en specialisten. Nederland staat daarmee op de vierde plaats in Europa. Tien procent kocht medicijnen via internet, in Duitsland ligt dat op 24%.

Een van de onderzoekers, Fam te Poel, zegt op de site van de NOS: “[A]ls mensen online zoeken, kunnen ze gerustgesteld worden, maar ook angstiger worden. Dat ligt er natuurlijk aan welke informatie je tegenkomt en op welke manier je aan het zoeken bent.”

Ze noemt het van belang informatie over gezondheid te halen van betrouwbare sites. Huisarts Patrick Jansen, oprichter en hoofdredacteur van het drukbezochte thuisarts.nl, vult uit eigen ervaring aan: “Niet alle patiënten zeggen het uit zichzelf, maar als je ernaar vraagt, heeft bijna iedereen van tevoren wel even op internet gekeken.”
CBS - Vaker online op zoek naar informatie over gezondheid
  • Deel
Druk af