"De gemiddelde Nederlander eet alles bij elkaar 103 gram suiker per dag, oftewel 23 suikerklontjes. Alleen de VS en Duitsland doen daar nog een schepje bovenop, zo blijkt uit onderzoek van Euromonitor. De WHO adviseert dagelijks niet meer dan 50 gram suiker te eten. Een belangrijke bron van suiker is frisdrank. Daarvan drinken we volgens Euromonitor 93 liter per jaar. Hoe krijgen we de suikerconsumptie omlaag?"
Die vraag stelt De Volkskrant in een artikel dat vervolgens maatregelen als een suikertaks (weinig kans), zelfregulering (weinig voortgang), bewustwording (weinig effect) en kindermarketing (nog weinig concrete resultaten) behandelt. Jaap Seidell geeft commentaar, onder meer over de succesvolle schooldrinkwaterprojecten. "Op een Brabantse school was daar vorige week nog een conflict over, maar dat blijkt een achterhoedegevecht."
de Volkskrant - De Nederlander eet 23 suikerklontjes per dag. Wat doen we daar tegen? - Koken & Eten - Voor nieuws, achtergronden en columns
Die vraag stelt De Volkskrant in een artikel dat vervolgens maatregelen als een suikertaks (weinig kans), zelfregulering (weinig voortgang), bewustwording (weinig effect) en kindermarketing (nog weinig concrete resultaten) behandelt. Jaap Seidell geeft commentaar, onder meer over de succesvolle schooldrinkwaterprojecten. "Op een Brabantse school was daar vorige week nog een conflict over, maar dat blijkt een achterhoedegevecht."
De laatste alinea is nogal negatief getoonzet, maar ondertussen vind ik het juist opvallend dat in nog geen 4 jaar er een complete paradigma-shift heeft plaatsgevonden, waarbij suiker is opgeklommen van 'onschuldig' tot 'de grote oorzaak' van obesitas.