Afgelopen februari was ik vanuit MVO Nederland onderdeel van het initiatief ‘Meet the Smart Dutch’, een nieuw beursconcept dat het GroentenFruit Huis introduceerde tijdens de Fruit Logistica in Berlijn. Wij Nederlanders staan internationaal bekend om onze directheid en grote mond. En als we die reputatie dan toch al hebben, dan zetten we het ook maar meteen groot op een aantal billboards, met daaronder als pay-off: “We can feed the city”.

Fruit Logistica is een logische plek om de Nederlandse kennis van lekker koken met plantaardige eiwitten met verve neer te zetten. Maar dat zouden we best vaker mogen doen. Zoals u weet, is ons kleine kikkerlandje internationaal koploper op plantaardige eiwit innovaties. En dan denk ik vooral even aan namen zoals de Vegetarische Slager, Schouten Europe (GoodBite), Ojah, Vivera, ABC-Kroos en The Dutch Weed Burger. Wij zijn ‘kneitergoed’ op dat vlak (techniek en productinnovatie) en dat mag internationaal vaker gehoord en gezien worden.

Mevrouw Ploumen, Nederland kampioen van de plantaardige eiwitten, lijkt u dat wat?
Maar goed, wie de handschoen past, trekke hem aan. Sinds 2015 werk ik vanuit MVO Nederland, samen met brancheorganisatie Het Planeet, het bedrijfsleven, de ministeries van Buitenlandse en Economische Zaken, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen aan een Internationaal MVO Convenant voor de Nederlandse plantaardige eiwitbranche. Een convenant van kansen om voedselzekerheid risico’s voor te zijn, zo zou je het kunnen noemen. Met de ambitie om de productie en consumptie van plantaardige eiwitten internationaal te stimuleren. Eiwitproductie en consumptie speelt één van de hoofdrollen op het gebied van toekomstige voedselzekerheid. Met dit convenant dragen we bij aan meerdere Sustainable Development Goals (denk aan Zero hunger, Good health and wellbeing, Responsible production and consumption en Climate action).

We kunnen nu als Nederland een voortrekkersrol claimen. Dat leidt ook tot economische kansen, bijvoorbeeld in landen waar de eiwitconsumptie de komende decennia gaat ‘boomen’ zoals India. Om een tipje van de sluier op te lichten: een project vanuit het convenant waar we aan denken in India, is het lanceren van plantaardig fastfood voor de groeiende middenklasse. Gekoppeld aan het met plantaardige eiwitten nutritioneel verbeteren van schoolmaaltijden.

Laten we ons met volle overgave in de eiwitten storten! Wat kan bijdragen aan een versnelling van de ‘plantaardige eiwitrevolutie’, zoals sommigen het noemen, is als onze politici Nederland internationaal steviger positioneren op dit vlak. Bijvoorbeeld door met trots te verwijzen naar de innovatieve samenwerkingen en de daaruit voortvloeiende projecten. Dus nogmaals de vraag mevrouw Ploumen, Nederland kampioen van de plantaardige eiwitten, lijkt u dat wat?
Dit artikel afdrukken