Reeds in april vorig jaar hoorde De Geynst 6 maanden cel tegen zich eisen. Begin deze week eiste het Openbaar Ministerie uitvoering van deze straf.

Het OM stelt zich op het standpunt dat de man provoceerde. Hij ging er met het afval vandoor dat rechtmatig aan iemand anders toebehoorde die geen toestemming had gegeven het weg te nemen en te herdistribueren. Door dergelijke wilde acties kan de volksgezondheid niet worden gegarandeerd en kunnen de eigenaren van afval in de problemen komen. Anders gezegd: ook afval dient met zorg te worden geherdistribueerd. Voedselbanken zouden dit ook niet zo willen, aldus het OM.

Het Nieuwsblad.be schrijft:

De Geynst heeft tijdens de zitting vanmiddag zijn vrijspraak gevraagd. 'Er was geen diefstal omdat de zaakvoerder van de GB de goederen in de container had achtergelaten. De muffins behoorden dus niemand meer toe. Mijn cliënt was van plan ze gratis aan de Voedselbank te geven. Er was geen misdrijf en geen bedrieglijk element in zijn hoofde', pleitte zijn advocaat Frank Scheerlinck.

Over het pleidooi van het OM schrijft dezelfde krant:

'De beklaagde was te kwader trouw en nam de muffins weg om ze door anderen te laten consumeren. Het betekent een gevaar voor de maatschappij door ze te verspreiden naar mensen die niet weten waar ze vandaan komen.'

'De beklaagde heeft bedenkingen bij het systeem van de houdbaarheidsdatum, maar waar haalt hij zijn autoriteit? Een ernstige voedselbank zou de muffins niet aanvaarden. Als de man vrijgesproken wordt, kan iedereen vuilniscontainers en afvalzakken doorzoeken en alles gewoon meenemen. Wie is er dan verantwoordelijk voor de verspreiding van producten met gevaren voor de volksgezondheid?'


De Geynst heeft een strafblad waarop drugshandel, gewelds- en afpersingsdelicten voorkomen.

Fotocredits: calgaryreviews
Dit artikel afdrukken