Een genetisch eetrelletje. Het ontstond in Oostenrijk en zal nog wel even doorsmeulen. Onderzoekers ontdekten dat muizen die geboren werden uit dieren die gengemanipuleerde mais van Monsanto (NK603 x MON810) aten minder vruchtbaar werden en minder lichaamsgewicht kregen. Milieuorganisaties en de in Duitstalige gebieden sterke EKO-lobby zijn er als de kippen bij om te vertellen dat dit een bewijs is dat gentech in voeding tot ongelukken leidt.

We hebben het er hier in het verleden vaak over gehad en kwamen - naast principiele tegenstand - steevast tot de conclusie dat gentech op zich niet fout is. De manier waarop het wordt ingezet kan dat wel zijn.

De onderzoeksresultaten laten ... nou ja wat eigenlijk zien? Want sinds wanneer eten muizen alleen maar mais?

Toch klopt die kwinkslag niet. Muizen op een niet gemanipuleerd, maar wel eenzijdig maisdieet doen het wel degelijk beter. Mysterie: hoe kan dat?

Wat denkt foodlog: is dit rapport onzin of is het wel degelijk aanleiding om skeptisch te staan ten aanzien van gentech in voeding? Pikant is het feit dat MON810 in de EU is toegestaan voor de teelt van diervoeders. Het produceert een gifstof zodat het onderhoud van de te verbouwen akkers goedkoper - en milieuvriendelijker - wordt. De onderzoekers spreken het vermoeden uit dat het een effect heeft op het dier dat het eet. En mogelijk via dat dier ook op ons, als wij vervolgens dat dier eten.
Dit artikel afdrukken