Het vrije uitloopei dat je de laatste maanden koopt, komt van een opgehokte kip. De dieren mogen al een tijdje niet buiten vanwege de N5H8 vogelgriep die een aantal Europese landen trof. Omdat de ziekte steeds op onverwachte plekken de kop opsteekt, is besloten de ophokplicht voor vrije-uitloopkippen te handhaven. Als kippen echter te lang binnen moeten verblijven, verliezen ze wettelijk hun vrije uitloopstatus.

Buitenscharrel-ei vanuit de schuur als inzet
Er is één uitzondering: als de overheid het ophokken oplegt. Die kan dat echter alleen als de Europese overheid daar ook nog eens achter gaat staan. Om die reden vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma nog deze week aan de Europese Commissie de ophokplicht te verlengen. Gebeurt dat niet, dan worden houders van vrije uitloopkippen gedwongen hun eieren als 'gewone' scharreleieren te verkopen. Aangezien op die markt al sinds 2 jaar van een groot overaanbod en slechte prijzen sprake is, wordt gevreesd voor een nog grotere prijsval dan het scharrelei al heeft meegemaakt de afgelopen jaren. Dat meldt De Gelderlander.

Om niet nog verder achteruit te boeren, willen de eierboeren dan ook dat je met Pasen van een 'echt' buiten-scharrelei vanuit de schuur geniet. Hun inkomen is immers de inzet van een administratieve pennestreek die een aantal faillissmenten kan kosten of juist voorkomen.

Fotocredits: Paaseieren, mrsmullerauh
Dit artikel afdrukken