Wat brengt 2015 de Nederlandse eier- en vleeskippensector?
Deze tekst werd op woensdag 17 december geschreven. Op 21 december werd duidelijk dat net over de grens bij Emmen inmiddels nog een geval van het gevreesde H5N8-virus was uitgebroken. Op 22 december verklaarde LTO Nederland dat nieuwe uitbraken ook in Nederland weer denkbaar moeten worden geacht. Het virus dook onder en gunde iedereen even Kerst. De opmerking aan het slot blijft echter staan.
Deze column verscheen in de printeditie van de Levensmiddelenkrant die afgelopen maandag in de brievenbus viel.
Fotocredits: walvisstaart, Madeleine Ball
Dit artikel afdrukken
Deze column verscheen in de printeditie van de Levensmiddelenkrant die afgelopen maandag in de brievenbus viel.
Fotocredits: walvisstaart, Madeleine Ball
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
# Jarno en Frank
Ik kan geen prijs noemen. Vind vlees zowiezo belachelijk goedkoop bij de super en ga daarom liever naar een goede slager. Vraag altijd om kwaliteit.
Wat de grootte van de stal betreft. Ik gebruikte dat begrip omdat als je voor de hoogste verkoopprijs gaat een te groot aanbod fnuikend is. Daarom klein en zelf naar een restaurant gaan of een paar lui met een goed imago op de markt. Ik hoop uiteraard dat het kan groeien. Heb geen bezwaar tegen groot, zolang dat groot willen zijn maar niet als enige doel heeft om de kostprijs te verlagen. Dan zit je namelijk qua denken in de spiraal wat ik als ondernemer doosbang van zou worden. Er zijn in iedere markt mensen die daar uit weten te breken en ik zou daar cout que cout bij willen horen.
#15 Pieter, Leon is niet de grote boer met honderd duizende kippen, heeft al een mooie freiland stal met natuurlijke ventilatie.
En een vraag waarom zou voor de diergezondheid een klein stalletje beter zijn dan een groot en waar denk jij die sterke gezinde kip vandaan te halen.
Met hygiene is nog veel te winnen denk ik zelf, helaas zit daar wel een heel groot knelpunt met de bio en freiland kippen, je kunt zelf je laarzen 10 keer ontsmetten, de kip loopt met zijn pootjes netjes door de wei en neemt alles mee naar binnen.
Als je het echt op een heel hoog plan wil krijgen zul je stallen krijgen zoals bij de varkens, het liefst nog eentje met een speciaal filter voor de inkomende lucht.
Hoeveel zou je ervoor te betalen, in euro's per kg, Pieter?
# Leon, nr 11
Heb je er al eens over nagedacht om als hobby een klein stalletje te bouwen en daar super mooie sterke en gezonde kippen te houden. Die dan zelf met trots te verkopen aan een goed restaurant, een poelier of iemand met ambitie op de markt, die ook wel een foto wil ophangen van die prachtige dieren
Dat wordt vast een leuke liefhebberij en zou zo maar meer op kunnen brengen dan "the race to the bottom" waar je nu in zit. Ik zou het vlees van die dieren graag kopen, en ik ben vast niet de enige. Zulke kwaliteit is nu haast niet te vinden.
Henric, ik heb stellig de indruk dat je zegt dat iets wat economisch niet relevant is, dat in andere opzichten nog wel kan zijn. Dat is een stelling die ik zou kunnen volgen. Ik kan niet volgen wat je hardop zegt: dat mensen kunnen leven van zaken waar niet van te leven valt.