Armere en laagopgeleide moeders geven hun kinderen ongezondere voeding. Dat schrijft The Washington Post. Onderzoekers van de universiteit Buffalo kwamen tot die conclusie na een grootschalig onderzoek onder Amerikaanse baby’s.

Hogere SES, gezonder eten
Vooral de vaste voeding van de onderzochte baby’s verschilde. Moeders met een lage sociaaleconomische status (SES) gaven hun kind voedsel dat rijker was aan suiker en vet. De voeding die moeders met een hogere sociaaleconomische status gaven, voldeed duidelijk beter aan de richtlijnen voor gezonde voeding.

De onderzoekers volgden 1555 Amerikaanse baby’s vanaf hun geboorte tot ze een jaar oud waren. De moeders rapporteerden meerdere malen gedurende een week het eetpatroon van hun kind. Zelfs cola, snoep en patat passeerden de revue. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de voeding van de baby’s op een leeftijd van 6 en van 12 maanden.

Kort en dik
Gevolgen van een verschil in voedingspatroon waren zelfs al op een leeftijd van 6 maanden te zien. Baby’s met een hoge suiker en vet inname liepen na 6 maanden achter in hun groei; ze bleken korter. Bovendien nam het BMI van deze baby’s tussen de 6 en 12 maanden veel meer toe ten opzichte van hun gezonder gevoede leeftijdsgenoten; ze bleken dikker.
De onderzoekers denken dat deze verschillen worden veroorzaakt door tekorten aan essentiële bouwstoffen voor de groei.

Zin in zoet en vet
Hoewel alleen korte termijn effecten zichtbaar waren in de studie, heeft een ongezond eetpatroon op jonge leeftijd veel grotere gevolgen. De onderzoekers deden 6 jaar later een vervolgstudie bij deze groep kinderen en vonden een opmerkelijk verschil in voedselvoorkeur. "Als je kinderen in hun jonge jaren gezondere voeding aanbiedt, zelfs die met een bittere smaak zoals gepureerde groenten, zullen ze hiervoor een voorkeur ontwikkelen. Kinderen die altijd zoete en vette voeding voorgeschoteld krijgen, ontwikkelen een voorkeur of zelfs verlangen naar deze voeding", aldus hoofdonderzoeker Xiaozhong Wen. De zin in zoet en vet lijkt zich dus al jong te ontwikkelen.

Fotocredits: 'She's a real peach hun', uitsnede, Thomas Ricker
Dit artikel afdrukken