Ten tijde van de Q-koortsepidemie was Boelhouwer lid van de Tweede Kamer. Hij heeft geen bewijzen voor zijn kritiek, maar verwijt de minister de ernst van de uitbraak gebagatelliseerd te hebben: "De minister deed voorkomen alsof het allemaal wel meeviel. Er was sprake van een cover-up operatie. De belangen van de intensieve veehouderij stonden voorop, de risico's voor de volksgezondheid waren ondergeschikt." Boelhouwer dringt aan op een parlementair onderzoek naar de Q-koortsaanpak.
Gerda Verburg heeft naar aanleiding van eerdere kritiek op de overheidsaanpak van de Q-koorts altijd ontkend de economische belangen zwaarder te hebben laten wegen dan de volksgezondheid. Desgevraagd wilde ze ook nu niet op de aantijgingen van Boelhouwer ingaan.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Nederlandse geiten- en schapenbedrijven officieel vrij van Q-koorts", kopt Boerderij.
Op de lijst van de NVWA met besmette bedrijven stond nog 1 bedrijf; op de lijst hebben in totaal 101 bedrijven gestaan.
Voorzitter Jeannette van de Ven van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij: "Maar het signaal dat de sector veilig is voor de volksgezondheid, is voor ons belangrijker dan de papieren lijst met besmette bedrijven. Uit cijfers van het nieuwe aantal Q-koortspatiënten van afgelopen jaren is zichtbaar dat de sector veilig is voor de volksgezondheid. Dat is voor ons dus veel belangrijker."
Sinds de uitbraak van Q-koorts is een vaccinatieplicht van kracht voor alle melkgeiten- en schapenbedrijven met meer dan 50 dieren. Ook is reguliere deelname aan tankmelkonderzoek verplicht.
Nee Wouter, dat lees je volkomen verkeerd.
De ethische questie wordt door de ons aller gewaardeerde Dick B. in twijfel gesteld.
De provincie Noord-Brabant is nieuw beleid aan het maken waarbij met alle groepen gekeken wordt naar risico's van veehouderij en mest. Groepen en mensen die met de rug naar elkaar stonden, zijn in gesprek en via dit traject wordt gezamenlijk naar reële oplossingen gezocht. Die moeten ook gevonden worden. Het gaat daarbij om mestverwaarding en dierenaantallen. Milieumensen, burgers en boeren zijn met open blik in discussietafels met dit alles bezig. De gedeputeerde Anne-Marie Spierings heeft de regie als verantwoordelijke van het College van Gedeputeerde Staten.
Het moet ook goed, omdat de landbouw in het verleden (meermaals) steken heeft laten vallen. Dat mag dus niet meer gebeuren. En als er al dingen fout gaan, dan dient er openheid te zijn en geen ontkenning. En ik kan u beloven dat er in de toekomst dingen fout gaan, omdat dat altijd zo is en gaat. Verkeersdoden vallen er immers ook nog steeds, dus risico's met voedsel zullen er altijd zijn en blijven. Het gaat er daarbij om om net zoals met het verkeer om dit zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken. Een geheel risicoloos leven bestaat niet.
Jarno, begrijp ik goed dat je pleit voor minder agrotoerisme zodat er bij de volgende uitbraak van Q-koorts minder doden vallen?
Zo ja, is je ethisch besef dan niet toen aan een 10.000 km beurt?
Wouter, Q-koorts (2007-2011)? Zou het zo kunnen zijn dat landbouw (wat toen eigenlijk ook al onder EZ viel) geprevaleerd werd boven de (toen nog) onduidelijkheid wat Q-koorts zou gaan betekenen? De bankencrisis door waardeloze leningen was net in alle hevigheid uitgebarsten en men was op het ministerie van algemene zaken daar meer mee bezig dan de uitbraak van deze zoönose.
Is er een verwijtbaar of laakbaar feit te verwijten aan deze ministeries? Met de wijsheid achteraf, ja.
Niemand heeft de wijsheid in pacht, ook Dick B. niet.
Rest de vraag: hoe gaan we ons in de toekomst vrijwaren voor een herhaling?
Één ding weet ik zeker; niet door opiniestukken zoals van oncoloog Berber in het BD en ook niet door het armageddon roepende Dick B. op FL.
Immers wanneer we het uit ons kikkerlandje verbannen hebben, door de gehele veehouderij te verbannen (en ga ik het nog niet eens hebben over het houden van hobby/huisdieren), dan zouden we de grenzen ook moeten sluiten voor goederen en personen. Gaat niet gebeuren. Daar durf ik wel een kistje wijn op in te zetten.
Daarnaast zou ik ook nog de opmerking willen plaatsen dat de huidige (Brabantse)beleidsmakers wel erg veel inzetten op (agro)toerisme. Verbreden noemen ze dat. Begin maar een boerencamping, vooral leuk voor gezinnetjes met een smalle beurs die niet naar 'All inclusive Antalya' kunnen zal ik maar zeggen.
Is dit niet de kat op het spek binden?