17
Fotocredits: 'Buttermilk (right) and milk (left)', Ukko-wc

Flash GezondheidRauwe melk blijft echt een voedselveiligheidsrisico

Na een verbod van 30 jaar liet de Amerikaanse staat Montana sinds 2021 de verkoop van rauwe melk weer toe. Het genot - van niet gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk die door sommigen als gezonder wordt beschouwd - is van korte duur.

Lokale gezondheidsautoriteiten roepen alweer op tot een stop. Er is namelijk een Q-koortsbacterie aangetroffen in de kudde van een boer die rauwe melk produceert, aldus Food Safety News.

Rauwe melk kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. In niet-gepasteuriseerde melk kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, waardoor het drinken van de melk ziekmakend of zelfs dodelijk kan zijn.

Van alle geregistreerde zuivelgerelateerde voedselinfecties in de VS is 96% gerelateerd aan het drinken van rauwe melk. Met name jonge kinderen zijn vatbaar.

Rauwe melk is vooral verantwoordelijk voor uitbraken van E. coli, campylobacter, salmonella, listeria en Q-koorts.

Ondanks de risico’s van rauwe melk groeit de vraag gestaag. Volgens de voorstanders bevat rauwe melk veel nutriënten en probiotica, is het goed voor het immuunsysteem en smaakt het vooral veel lekkerder.

Het is niet bekend of een geïnfecteerde koe in Montana de Q-koortsbacterie uitscheidde tijdens het melken. Ook is onbekend of de bacterie in verhandelde melk terecht is gekomen. Uit voorzorg roepen de autoriteiten toch op geen rauwe melk te kopen.

FoodSafetyNews - Local officials in Montana issue public warning about contaminated raw milk, 24 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Simone Hertzberger
Simone Hertzberger Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #17
  • 29 mei '23
  • 22:16

In 2022 is er door Het BURO van de NVWA een risicobeoordeling gemaakt van de consumptie van rauwe melk. Daarin staat dat er minder dan één uitbraak per jaar is door rauwe melk, maar dat onbekend is om hoeveel individuele ziektegevallen het gaat.

Er zijn overigens relatief veel uitbraken in Europa door zachte en semi-harde kaas die is gemaakt van rauwe melk. De Europese waarschuwingssite RASFF bevat ook veel waarschuwingen voor zulke kaas. Het betreft dan uitbraken door Listeria, E. coli en/of Salmonella.
Ook hier kunnen volwassenen zelf een besluit nemen om zulke zachte of semi-harde kaas van rauwe melk wel of niet te eten. Dit geldt trouwens niet voor boerenkaas type Gouda. Die kan men veilig eten.
Alle antwoorden op het risico staan eigenlijk in het document. van BURO. Ik raad de pagina's 4 t/m 10 aan. Het stuk heeft 75 pagina's (zucht), maar die paar pagina's 4 t/m 10 zeggen het allemaal.
Advies van de directeur bureau Risicobeoordeling & onderzoek van de NVWA over Voedselveiligheidrisico’s van rauwe consumptiemelk gedurende de bewaarfase

Natuurlijk zitten er risico's aan het drinken van rauwe melk, maar mensen kunnen zelf nadenken of ze dat risico willen nemen. Jonge kinderen kunnen dat echter niet. Daarom zijn ouders er verantwoordelijk voor dat zij jonge kinderen zulke melk niet geven zonder die te verhitten.

Gerard Oomen
Gerard Oomen Land- en tuinbouw
  • #16
  • 27 mei '23
  • 15:30

een wetenschappelijk onderbouwd pleidooi voor goede rauwe melk en afgeleide producten is te vinden op deze site

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #15
  • 27 mei '23
  • 13:52

Niet voor niets dat in ieders ‘uitzet’ een melkkoker zat waarin de (met bakfiets) aan huis bezorgende melkboer/zuiveladviseur de gezonde rauwe melk – van grasgevoerde en buitenlopende koeien – met zijn melkpint in overgoot. Geen fles, geen pak, geen sta-zak. Over ‘duurzaam’ gesproken . . .

Even de kook erover en alle kwaad was de wereld uit. Vitaminen A, B12, D, K2 in overvloed. Meer CLA en Ω-3 vetzuren en minder Ω-6 vetzuren dan melk van koeien die maïs en soja krijgen. Geen gebrek aan de essentiële elektrolyten kalium, natrium, magnesium, calcium en chloride. Goed voor het immuunsysteem. Minder allergieën, eczeem, astma en andere gezondheidsproblemen.

Wonderlijk die hedendaagse angst voor een gezond natuurproduct. Maar dezelfde bange ministers, ambtenaren en 85% van het misleide volk stroopten wel als eersten enthousiast de mouwen op voor een niet werkend experimenteel vaccin met dodelijke en invaliderende bijwerkingen en doen het de volgende keer weer net zo makkelijk.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #14
  • 27 mei '23
  • 12:34

Dank Boy voor je opsomming waar de lezers iets aan hebben!

Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
  • #13
  • 27 mei '23
  • 11:18

Even alles op een rijtje want het nog niet helemaal helder zo hier en daar. 1. Je mag rauwe melk verkopen, getapt uit de tank in een container niet bedoeld voor directe consumptie en dient te wijzen op de behandeling die men de melk dient te geven (koken of pasteuriseren) 2. Je mag rauwe melk niet voorverpakt verkopen. 3. Je mag wel zogenaamde vorzugsmilch (rauwe melk) uit Duitsland in NL voorverpakt verkopen maar het geeft kortsluiting in de hoofden van het nvwa dus geeft veel gezeik. 4. Alle NL melk wordt gemonitord op pathogenen. Bruscellose, salmonella, listeria (bij de fabriek) en sinds kort ook STEC. Bij de rauwe melk verkooppunten. 5. Als er iemand ziek wordt door voedsel dan zit de NVWA en de COKZ en de GGD meteen op je nek als iemand heeft gezegd rauwe melk te hebben gedronken. Zelfs al eten ze in hun vrije tijd rauwe kip (ja echt gebeurd) je bent suspect no.1. 6. Het is echt lekkerder! (Vind ik) 7. Ik drink het al mijn hele leven soms meer dan een week oud en ben er nooit ziek van geworden zelfs niet als het een beetje funky begon te smaken. 8. Ja het is een gevoelig product en je moet er voorzichtig mee omgaan. Maar dat geldt ook voor filet Americain of zoiets. 9. Verzuurde producten mag je wel rauwmelks verkopen in verpakking. Evenals kaas.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.