Fotocredits: 'Buttermilk (right) and milk (left)',
Ukko-wc
Flash GezondheidRauwe melk blijft echt een voedselveiligheidsrisico
Na een verbod van 30 jaar liet de Amerikaanse staat Montana sinds 2021 de verkoop van rauwe melk weer toe. Het genot - van niet gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk die door sommigen als gezonder wordt beschouwd - is van korte duur.
Lokale gezondheidsautoriteiten roepen alweer op tot een stop. Er is namelijk een Q-koortsbacterie aangetroffen in de kudde van een boer die rauwe melk produceert, aldus Food Safety News.
Rauwe melk kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. In niet-gepasteuriseerde melk kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, waardoor het drinken van de melk ziekmakend of zelfs dodelijk kan zijn.
Van alle geregistreerde zuivelgerelateerde voedselinfecties in de VS is 96% gerelateerd aan het drinken van rauwe melk. Met name jonge kinderen zijn vatbaar.
Rauwe melk is vooral verantwoordelijk voor uitbraken van E. coli, campylobacter, salmonella, listeria en Q-koorts.
Ondanks de risico’s van rauwe melk groeit de vraag gestaag. Volgens de voorstanders bevat rauwe melk veel nutriënten en probiotica, is het goed voor het immuunsysteem en smaakt het vooral veel lekkerder.
Het is niet bekend of een geïnfecteerde koe in Montana de Q-koortsbacterie uitscheidde tijdens het melken. Ook is onbekend of de bacterie in verhandelde melk terecht is gekomen. Uit voorzorg roepen de autoriteiten toch op geen rauwe melk te kopen.
FoodSafetyNews - Local officials in Montana issue public warning about contaminated raw milk,
24 mei 2023