17
Fotocredits: 'Buttermilk (right) and milk (left)', Ukko-wc

Flash GezondheidRauwe melk blijft echt een voedselveiligheidsrisico

Na een verbod van 30 jaar liet de Amerikaanse staat Montana sinds 2021 de verkoop van rauwe melk weer toe. Het genot - van niet gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk die door sommigen als gezonder wordt beschouwd - is van korte duur.

Lokale gezondheidsautoriteiten roepen alweer op tot een stop. Er is namelijk een Q-koortsbacterie aangetroffen in de kudde van een boer die rauwe melk produceert, aldus Food Safety News.

Rauwe melk kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. In niet-gepasteuriseerde melk kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, waardoor het drinken van de melk ziekmakend of zelfs dodelijk kan zijn.

Van alle geregistreerde zuivelgerelateerde voedselinfecties in de VS is 96% gerelateerd aan het drinken van rauwe melk. Met name jonge kinderen zijn vatbaar.

Rauwe melk is vooral verantwoordelijk voor uitbraken van E. coli, campylobacter, salmonella, listeria en Q-koorts.

Ondanks de risico’s van rauwe melk groeit de vraag gestaag. Volgens de voorstanders bevat rauwe melk veel nutriënten en probiotica, is het goed voor het immuunsysteem en smaakt het vooral veel lekkerder.

Het is niet bekend of een geïnfecteerde koe in Montana de Q-koortsbacterie uitscheidde tijdens het melken. Ook is onbekend of de bacterie in verhandelde melk terecht is gekomen. Uit voorzorg roepen de autoriteiten toch op geen rauwe melk te kopen.

FoodSafetyNews - Local officials in Montana issue public warning about contaminated raw milk, 24 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #1
  • 25 mei '23
  • 9:09

“Claimen dat rauwe melk gezond is, kan niet” zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos in het AD als antwoord op de lezersvraag ‘Is onbewerkte, rauwe melk drinken goed voor je immuunsysteem?’

Er is (nog) geen doorslaggevend wetenschappelijk bewijs dat de bacteriën in rauwe melk je immuunsysteem versterken en allergische klachten verminderen.

Vanwege de gezondheidsrisico’s adviseert de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit om je rauwe melk eerst te koken. Dat heeft natuurlijk wel effect op de smaak.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 25 mei '23
  • 18:50

Rauw of gepasteuriseerd, als het maar niet gehomogeniseerd is. De hoge druk bij het homogeniseren heeft een ernstig nadelige invloed op de melkkwaliteit en haar werking in de spijsvertering (Stichting Demeter).

Marjan van Lunteren
  • #3
  • 26 mei '23
  • 20:32

In 1 van de 52 staten in Amerika (Montana) mag rauwe melk geproduceerd en verkocht worden. 96% van alle geregistreerde voedselvergiftigingen in Amerika komt door rauwe melk. Kan me niet voorstellen dat dat klopt. Of ik lees het verkeerd, kan ook. En dan de laatste kolom: ze weten helemaal niet of de bacterie in de melk zit. Beetje storm in een glas water.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #4
  • 26 mei '23
  • 21:30

Mijn team bij TOP heeft jaren lang aan dit (technische dossier) gewerkt. We kunnen fosfatase actieve VEILIGE melk maken. Het hele dossier is m.b.t. voedselveiligheid goedgekeurd. Ik heb de mogelijkheid om op pilot schaal veilige rauwe melk te maken. We hebben ook supermarkten die willen.

Dus waarom is het er nog niet in Nederland?

Angst!

Tja dat moet ik uitleggen. De EU wetgeving gebruikt fosfatase als marker om te controleren of de melk gepasteuriseerd is (en dus veilig is). En dus mag je volgens de LABEL wetgeving geen fosfatase actieve melk op de markt zetten.

Ik heb een tiental gesprekken bij EZ, VWS, NVWA hierover gehad. De ambtenaren aldaar durven geen (tijdelijke) toestemming te geven. Het kan prima, maar ze durven niet. Ja of ik even zelf met hen weer naar Brussel wil gaan. Dat heb ik geweigerd.

Zonde heel zonde. Er is alleen maar heel veel wetenschappelijk bewijs dat VEILIGE rauwe melk heel gezond is. Er zijn zelfs farmaceutische bedrijven die alkalys fosfatase als anti-flamitory drug goedgekeurd hebben gekregen. Maar wij consumenten mogen niet.

Stom.

Nogmaals, bange ministers en ambtenaren.

Ik kan er een boekje over schrijven.

PS rauwe melk onbehandeld is rechts of linksom inderdaad terecht een risicoproduct.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #5
  • 27 mei '23
  • 6:56

Je bedoeld denk ik uv- pasteurisatie? Vind ik zeer interessant.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.